Φακές με Σπανάκι


Οι φακές είναι ένα νόστιμο πιάτο από μόνες τους αλλά με λίγα λαχανικά και σπανάκι ξεφεύγουμε από την τυπική σούπα και δημιουργούμε ένα πιάτο ακόμη πιο νόστιμο αλλά και πολύ θρεπτικό και πλούσιο σε σίδηρο.


Πάντα έτρωγα την φακή μου σκέτη, με μπόλικο ξυδάκι. Όταν έφτιαξα αυτό το πιάτο ήμουν λίγο διστακτική για το αποτέλεσμα, όταν όμως το δοκίμασα εξεπλάγη ευχάριστα. Και με τα λαχανικά τραβάει το ξυδάκι του οπότε όποιος θέλει προσθέτει κι όποιος θέλει όχι. Είναι καθαρά θέμα γούστου.
Μια πολύ ωραία εναλλακτική της σούπας με φακή, έτσι για να ξεφεύγουμε λίγο και να παίρνουμε πιο πολλά θρεπτικά συστατικά και σίδηρο.

Υλικά:
200 γρ. φακές
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
1 - 2 φύλλα δάφνης
½ κ.γ. ξερή ρίγανη
2 - 3 καρφάκια γαρίφαλο
100 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένο σε μέτριες ροδέλες
1 μέτριο καρότο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
300 γρ. φρέσκο σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο), καλά πλυμένο, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λωρίδες
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι και τις βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό, μέχρι η στάθμη του να φτάσει έως τη μέση της κατσαρόλας (γύρω στα 1.200 - 1.500 ml, αν θέλουμε ζουμερή τη σούπα) αν την θέλουμε πιο πηχτή βάζουμε λιγότερο. Προσθέτουμε το χονδροκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, τη ρίγανη και τα γαρίφαλα και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 35 - 40 λεπτά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο, το καρότο και την πιπεριά για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να πέσει ο όγκος του και να μαραθεί. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μια βράση.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα με τα λαχανικά στην κατσαρόλα με τις φακές.

Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά και αποσύρουμε.


ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

  1. Η πρόταση σου ειναι εξαιρετικη.. Το εχω διαβάσει οτι με αυτο το συνδυασμό αφομειωνεται περισσοτερο ο σίδηρος. Θα το δοκιμάσω γιατι τρώμε πολυ συχνα φακες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης