Vegan Μπέργκερ με Σως Ταχινιού

 

Λαχταριστό, ζουμερό, πεντανόστιμο χορτοφαγικό μπέργκερ (Burger) με σως ταχινιού! Αυτό το μπέργκερ τα έχει όλα. Τα μπιφτέκια με βάση τα όσπρια και ιδιαίτερα τα ρεβύθια είναι μια από τις ωραιότερες εκπλήξεις της χορτοφαγικής και βίγκαν κουζίνας. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει ότι όσπριο θέλει με ότι μυρωδικό ταιριάζει για να δημιουργήσει μπιφτέκια, αλλά προσωπικά προτιμώ τα ρεβύθια. Είναι τόσο νόστιμα και δίνουν στα μπιφτέκια άλλη διάσταση και πραγματικά όταν τα τρως δεν καταλαβαίνεις και μεγάλη διαφορά από αυτά με τον ζωικό κιμά.


Τα βίγκαν μπέργκερ απογειώνονται κυριολεκτικά όταν τα συνδυάζεις και με άλλα υλικά, όπως κρεμμύδι, ντομάτα, μαρούλι, κέτσαπ και μουστάρδα ή διάφορες λαχταριστές σως όπως η σως ταχινιού. Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ εύκολη κι αν δεν έχετε τον χρόνο κάθε φορά που θέλετε να φτιάξετε ένα Burger να τα ετοιμάζετε, μπορείτε να τα φτιάξετε, να τα βάλετε στο ψυγείο και να είναι έτοιμα για μαγείρεμα, γλιτώνοντας έτσι την προετοιμασία.

Υλικά για τα Μπιφτέκια:
120γρ ξερά Ρεβύθια
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
5 λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες και κομμένες σε κομματάκια
½ κούπα μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κόλιανδρο (προεραιτικό)
1 κ.γ. αλάτι
½ κούπα αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Υλικά για την Σως Ταχινιού:
½ κούπα ταχίνι
½ νερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς και την επόμενη τα βράζουμε καλά. Σε ένα πολυμίξερ ρίχνουμε τα ρεβύθια και χτυπάμε με κοφτές στροφές για να γίνουν ψιλά τρίμματα. Άν δεν έχουμε πολυμίξερ τα λιώνουμε με ένα πηρούνι ή το εργαλείο για πουρέ. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα στεγνά υλικά, τα ανακατεύουμε καλά και στην συνέχεια ρίχνουμε τα λιωμένα ρεβύθια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά για να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Πλάθουμε μπιφτέκια στο μέγεθος που θέλουμε και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι μέχρι να ξεροψηθούν και από τις δύο πλευρές. Τα βάζουμε σε πιάτο με χαρτί για να ρουφήξει το περιττό λάδι.

Για την σως ταχινιού ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μιξεράκι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία σως.

Σερβίρισμα:
Κόβουμε το ψωμάκι στην μέση και βάζουμε το μπιφτέκι, μουστάρδα, ένα φύλλο μαρούλι, μια ροδέλα ντομάτα, μία ροδέλα κρεμμύδι, την σως ταχινιού και κλείνουμε. Μπορείτε να βάλετε κι άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας!

Καλή σας Όρεξη!


 Χορτοφαγικό Burger, βίγκαν burger, νηστίσιμο μπέργκερ, vegan burger



14 σχόλια:

  1. Τα ρεβυθια μπορουν να ειναι και απλως μουλιασμενα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι πρέπει να είναι μαγειρεμένα!

      Διαγραφή
    2. Όχι μισή κούπα. Έκανα επεξεργασία και καταλάθος σβήστηκε.

      Διαγραφή
  2. Με τί μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη λιαστή ντομάτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να την παραλείψεις αλλά το ενισχύει γευστικά πολύ!

      Διαγραφή
  3. Καλησπερα! Η σαλτσα δεν πηζει με τιποτα. Τι μπορω να κανω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σος και δεν χρειάζεται να είναι πηχτή.

      Διαγραφή
  4. Μαγειρεμενα τι βαρος εχουν τα ρεβυθια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω περίπου στα 400γρ. Δεν είμαι σίγουρη.

      Διαγραφή
    2. Εγώ χρησιμοποίησα 460γρ. μαγειρεμένα ρεβύθια και βγήκαν μια χαρά.

      Διαγραφή
  5. Αντί για αλεύρι μπορούμε να βάλουμε κουάκερ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω δοκιμάσει και δεν νομίζω ότι θα σφίξει καλά μόνο με βρώμη. Θα χρειαστεί πάλι λίγο αλεύρι.

      Διαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης