Γάλα Αμυγδάλου



Το σπιτικό γάλα αμυγδάλου όπως και όλα τα σπιτικά φυτικά γάλατα από καρπούς, είναι φρέσκο, γευστικό, πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε ασβέστιο (μόλις 10 αμύγδαλα περιέχουν 30 mg ασβεστίου) και εκπληκτικά εύκολο. Αν έχετε αποχυμωτή μπορείτε να το κάνετε εκεί, γλιτώνοντας την διαδικασία στραγγίσματος με το τουλπάνι.

Θα αναρωτηθείτε, γιατί να μην πάω να αγοράσω έτοιμο γάλα αμυγδάλου από τα βιολογικά καταστήματα. Το πρόβλημα με τα περισσότερα συσκευασμένα γάλατα (ακόμη και τα βιολογικά), είναι ότι περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά όπως καραγενάνη και δεν έχουν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία μας, όπως το φρέσκο γάλα αμυγδάλου. Ευτυχώς όμως, δεν είναι τόσο δύσκολο να φτιάξετε το δικό σας γάλα αμυγδάλου. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μπλέντερ και ένα τουλπάνι ή ένας αποχυμωτής.

Υλικά:
1 κούπα ωμά αμύγδαλα
2-4 κούπες νερό (ανάλογα πόσο αραιό ή παχύρευστο το θέλουμε)
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. απόσταγμα βανίλιας
4 χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι

Για περισσότερη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε και κανέλα, μοσχοκάρυδο κι αν το θέλουμε σοκολατένιο, κακάο!
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε από βραδύς τα αμύγδαλα μας (περίπου 8 ώρες), σκεπάζοντας τα με μπόλικο νερό σε ένα μπολ, ενεργοποιώντας έτσι τα ένζυμα του.

Την επόμενη μέρα, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στο μπλέντερ, μαζί με το νερό και τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε καλά ώστε να λιώσουν τελείως τα αμύγδαλα και να έχουμε ένα παχύρευστο μίγμα.

Καλύπτουμε ένα μεγάλο μπολ με το τουλπάνι ή βάζουμε από πάνω ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε το μίγμα.
Μαζεύουμε το τουλπάνι και το σφίγγουμε καλά ώστε να στραγγίξει καλά όλο το γάλα και να μείνει στο τουλπάνι μας μόνο ο πολτός του αμυγδάλου. Τον πολτό ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΕΤΑΜΕ! Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους. Μπορούμε να τον αποξηράνουμε στον φούρνο μας σε χαμηλή φωτιά ή στον αφυγραντήρα και να τον χρησιμοποιήσουμε ως αλεύρι αλέθοντας τον, να τον βάλουμε στα γλυκά μας, σε μπισκότα, στα δημητριακά μας ή να πασπαλίζουμε με αυτό τις σαλάτες μας.

Εφόσον έχουμε στραγγίξει καλά το γάλα, το βάζουμε σε ένα μπουκάλι και διατηρούμε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.

Δείτε το βίντεο εκτέλεσης:


Χορτοφαγικό Γάλα, Νηστίσιμο Γάλα, Vegan Γάλα, Αμυγδαλόγαλα

2 σχόλια:

  1. Αυτο που με ενθουσιασε ειναι πως γραφεις οτι μπορουμε να το φτιαξουμε και στον αποχυμωτη γλιτωνοντας τη διαδικασια με το τουλπανι!! Πως ακριβως θα γινει αυτο; Θα ριξουμε τα μουλιασμενα αμυγδαλα και μετα οτι χυμο βγαλει το ριχνουμε στο μπλεντερ μαζι με το νερο;
    Να υποθεσω πως οτι μας βγαλει ο αποχυμωτης για "αχρηστο" το χρησιμοποιουμε για τυρι, γιαουρτι κλπ.
    Ευχαριστω πολυ και συνεχισε τις υπεροχες συνταγες σου!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι όπως θα έβαζες τα λαχανικά ή τα φρούτα. Τον πολτό μετά μπορείς να τον αποξηράνεις και να τον χρησιμοποιήσεις για γλυκά, μπισκότα κλπ.

      Διαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης