Ετοιμαστείτε για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ελληνικής Κουζίνας είναι οι λαχανοντολμάδες. Αν και σήμερα τους φτιάχνουμε όλο τον χρόνο, αρχικά μαγειρευόταν μόνο την Πρωτοχρονιά για να είναι η Νέα χρονιά γεμάτη όπως οι ντολμάδες με χαρά, υγεία κι ότι άλλο επιθυμούμε! Πρωτοχρονιά λοιπόν χωρίς λαχανοντολμάδες δεν γίνεται!
Υλικά:
1 λάχανο
1250 γρ. κρεμμύδια ξερά.
1 1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
1/2 κούπα κουκουνάρι
1/2 κούπα σταφίδα μαύρη
1 κ.γ. μπαχάρι
1 κ.γ. κανέλα
1 μεγάλο ματσάκι άνηθο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε βαθιά το κοτσάνι από το λάχανο και καθαρίζουμε τα χοντρά σημεία, διατηρώντας το λάχανο ολόκληρο και το ζεματάμε σε πολύ νερό και μόλις μαραθεί λίγο εξωτερικά (προσοχή μη μαλακώσει πολύ) το βγάζουμε και το χωρίζουμε σε φύλλα.
Εκτέλεση γέμισης:
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε αρκετό λάδι. Μόλις μαραθούν ρίχνουμε το ρύζι, το αφήνουμε να σοταριστεί και μετά το κουκουνάρι, την σταφίδα, τα μπαχάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και το άνηθο ψιλοκομμένο. Τα σοτάρουμε 1 λεπτό ανακατεύοντας και τα τραβάμε από την φωτιά.
Παίρνουμε ένα μέτριο φύλλο λάχανο (αν είναι πολύ μεγάλο το χωρίζουμε στη μέση) βάζουμε μια κουταλιά σούπας γεμάτη γέμιση και το τυλίγουμε.
Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά φύλλα λάχανο και στρώνουμε όλους τους ντολμάδες μας. Μισοσκεπάζουμε με νερό τους ντολμάδες, βάζουμε έναν κύβο τριμμένο κύβο λαχανικών, λάδι, αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βράζουμε περίπου σε χαμηλή φωτιά 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι ντολμάδες μας.
Vegan Αυγολέμονο
Διαχωρίζουμε όλο τον ζωμό από τους ντολμάδες σε ένα κατσαρολάκι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι, πιπέρι, κύβο, νερό κτλπ. και σιγοβράζουμε. Ετοιμάζουμε το Αλευρολέμονο και το ρίχνουμε στο ζωμό, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Βάζουμε σε ξεχωριστό μπολ και περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες στο σερβίρισμα.
1 1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
1/2 κούπα κουκουνάρι
1/2 κούπα σταφίδα μαύρη
1 κ.γ. μπαχάρι
1 κ.γ. κανέλα
1 μεγάλο ματσάκι άνηθο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε βαθιά το κοτσάνι από το λάχανο και καθαρίζουμε τα χοντρά σημεία, διατηρώντας το λάχανο ολόκληρο και το ζεματάμε σε πολύ νερό και μόλις μαραθεί λίγο εξωτερικά (προσοχή μη μαλακώσει πολύ) το βγάζουμε και το χωρίζουμε σε φύλλα.
Εκτέλεση γέμισης:
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε αρκετό λάδι. Μόλις μαραθούν ρίχνουμε το ρύζι, το αφήνουμε να σοταριστεί και μετά το κουκουνάρι, την σταφίδα, τα μπαχάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και το άνηθο ψιλοκομμένο. Τα σοτάρουμε 1 λεπτό ανακατεύοντας και τα τραβάμε από την φωτιά.
Παίρνουμε ένα μέτριο φύλλο λάχανο (αν είναι πολύ μεγάλο το χωρίζουμε στη μέση) βάζουμε μια κουταλιά σούπας γεμάτη γέμιση και το τυλίγουμε.
Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά φύλλα λάχανο και στρώνουμε όλους τους ντολμάδες μας. Μισοσκεπάζουμε με νερό τους ντολμάδες, βάζουμε έναν κύβο τριμμένο κύβο λαχανικών, λάδι, αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βράζουμε περίπου σε χαμηλή φωτιά 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι ντολμάδες μας.
Vegan Αυγολέμονο
Διαχωρίζουμε όλο τον ζωμό από τους ντολμάδες σε ένα κατσαρολάκι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι, πιπέρι, κύβο, νερό κτλπ. και σιγοβράζουμε. Ετοιμάζουμε το Αλευρολέμονο και το ρίχνουμε στο ζωμό, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Βάζουμε σε ξεχωριστό μπολ και περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες στο σερβίρισμα.
1250 γρ κρεμύδια??? 😢😢☺
ΑπάντησηΔιαγραφή😂 Μπόλικο κρεμμύδι για νοστιμιά!
ΔιαγραφήΚαλη χρονια@!!Αυτα ακριβως εφτιαξα και εγω,αλλα χωρις σταφιδες και κουκουναρι!Ητανε καταπλυκτικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι ο λαχανοντολμάς σαν τούρτα νομίζω μας γλυτώνει αρκετό χρόνο και δεν θα πονάνε τα χέρια μας
ΑπάντησηΔιαγραφή