Ρόλο Φακής


Στην αναζήτηση μου για ένα κυρίως πιάτο το οποίο θα είναι αρκετά γευστικό, χορταστικό και να γεμίζει το μάτι στο τραπέζι ως κύριο πιάτο τώρα για τις γιορτές, έπεσα σε αρκετές συνταγές με ρολά από φακές, ξηρούς καρπούς, σέιταν κλπ. Έχοντας δοκιμάσει ήδη κάποια ρολά σέιταν τα οποία ήταν απογοητευτικά, είπα να δοκιμάσω να φτιάξω το κλασικό ρολό φακής με πολλές ενισχύσεις καθώς ήμουν σίγουρη ότι το αποτέλεσμα δεν θα ήταν γευστικό και ικανοποιητικό αν ακολουθούσα τις συνταγές που κυκλοφορούν.

Έχοντας λοιπόν σαν κεντρική ιδέα τη συνταγή για ρολό με φακή, πρόσθεσα κι άλλα υλικά και μπαχαρικά που το απογείωσαν γευστικά και το συνόδευσα με μια πανεύκολη αλλά πεντανόστιμη σάλτσα που έρχεται και δένει άψογα γευστικά!


Το ρολό βγήκε υπέροχο, πεντανόστιμο και αρκετά χορταστικό. Τέλειο για κυρίως πιάτο για το οικογενειακό ή εορταστικό τραπέζι και συνοδεύεται τέλεια με πατάτες φούρνου, πιλάφι ή πουρέ περιχύνοντας από πάνω τη σάλτσα.

Υλικά για το ρολό:
1 κούπα ξερές φακές
2 1/2 κούπες νερό
2 κ.σ. και 1 κ.γ. ελαιόλαδο
5 μέτρια μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε κυβάκια
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτρια πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 μέτριο καρότο τριμμένο
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
4-5 λιαστές ντομάτες (σκέτες χωρίς ελαιόλαδο) ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ντοματοπολτό
2 βιολογικούς κύβους λαχανικών
1/2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1 κ.γ. θυμάρι
1/2 κ.γ. γεμάτο κύμινο
1/2 κ.γ. σκόνη κρεμμύδι
3 κ.σ. καλά αλεσμένο λιναρόσπορο
1/3 κούπα νερό
3/4 βρώμη ψιλή
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
 αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα:
2 κούπες νερό
1 κύβο λαχανικών
1/4 κούπα νισεστέ
3 κ.σ. σόγια σος
1 κ.γ. πετιμέζι ή μολάσσα
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
1 κ.σ. φυτική μαργαρίνη
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1/2 κ.γ. σκόνη κρεμμύδι
1/2 κ.γ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση ρολού
Ξεπλένουμε τις φακές και σε μία κατσαρόλα ή χύτρα βάζουμε τις φακές με τις 2 1/2 κούπες νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά, να απορροφήσουν όλο το νερό και να λασπώσουν. Σε περίπτωση που δεν έχουν μαλακώσει παρόλο που το νερό έχει σωθεί, συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας λίγο νερό τη φορά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να το ρουφήξουν όλο γιατί δεν θέλουμε να βάλουμε πολύ και να μείνουν με νερό. Θέλουμε πολύ μαλακές, λασπωμένες φακές ελαφρώς λιωμένες και χωρίς να έχει μείνει καθόλου νερό. Όταν είναι έτοιμες τις βάζουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τον αλεσμένο λιναρόσπορο με την 1/3 κούπα νερό, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε ψυγείο για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε την πιπεριά, το τριμμένο καρότο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να ψηθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τέλος προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τον ντοματοπολτό, 1 κύβο λαχανικών καλά τριμμένο, όλα τα μπαχαρικά, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα ακόμη λεπτά και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι κι άλλο πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε 3/4 της κούπας από τις βρασμένες φακές και τις πολτοποιούμε στο μίξερ να λιώσουν καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τις φακές που λιώσαμε μαζί με τις υπόλοιπες βρασμένες, τα σοταρισμένα λαχανικά μας, τη βρώμη, το αλεύρι, τη φρυγανιά, το 1 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 καλά τριμμένο κύβο λαχανικών και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι. Μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε κι άλλα υλικά όπως σταφίδες, καρύδια ή ότι άλλο μπαχαρικό επιθυμούμε.

Λαδώνουμε ελαφρώς μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και ρίχνουμε το μείγμα μας απλώνοντας το καλά και στρώνοντας το να είναι ίσιο. Ψήνουμε σε προθερασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς σε εστίες πάνω κάτω για 45-55 λεπτά. Στα 45 λεπτά βγάζουμε το ρολό και μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγαίνει καθαρό είναι έτοιμο. Αν το μείγμα κολλάει στο μαχαίρι ή το νιώθουμε αρκετά μαλακό μέσα, ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το βγάλουμε από τη φόρμα για να σφήξει.

Εκτέλεση σάλτσας
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει και να πήξει ελαφρώς η σάλτσα μας. Μην την αφήσετε να πήξει πολύ, τόσο ώστε να δέσει αρκετά αλλά να είναι ρευστή.

Περιχύνουμε στο ρολό μας, το πουρέ πατάτας ή το ρύζι.


Χορτοφαγικό, βίγκαν, νηστίσιμο, vegan ρολό

9 σχόλια:

  1. Τέλεια συνταγή,πεντανόστιμο πιάτο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αμα δεν βαλουμε διατροφικη μαγια πειραζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία. Δεν θα το συνιστούσα γιατι ενισχύει γευστικά την σάλτσαπάρα πολύ.

      Διαγραφή
  3. Χωρίς κύβους λαχανικών δεν γίνεται νόστιμο? Τόσο υγιεινά όλα αυτά τα λαχανικα που χρησιμοποιείτε γιατί θα πρέπει να προσθέσουμε κ την χημεία? Πραγματικά λυπάμαι πολύ όταν βλέπω σεφ να τους χρησιμοποιουν. Σαν να μην είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χωρίς κύβους λαχανικών δεν γίνεται νόστιμο? Τόσο υγιεινά όλα αυτά τα λαχανικα που χρησιμοποιείτε γιατί θα πρέπει να προσθέσουμε κ την χημεία? Πραγματικά λυπάμαι πολύ όταν βλέπω σεφ να τους χρησιμοποιουν. Σαν να μην είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Your Affiliate Profit Machine is waiting -

    And making money online using it is as simple as 1 . 2 . 3!

    This is how it all works...

    STEP 1. Input into the system what affiliate products the system will advertise
    STEP 2. Add some PUSH BUTTON TRAFFIC (it LITERALLY takes JUST 2 minutes)
    STEP 3. See how the system grow your list and sell your affiliate products for you!

    Are you ready?

    Click here to activate the system

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Did you realize there's a 12 word phrase you can speak to your crush... that will trigger intense feelings of love and instinctual attraction to you buried within his heart?

    That's because deep inside these 12 words is a "secret signal" that fuels a man's impulse to love, adore and guard you with all his heart...

    12 Words Will Fuel A Man's Love Response

    This impulse is so built-in to a man's genetics that it will drive him to try harder than before to take care of you.

    Matter of fact, triggering this powerful impulse is absolutely important to getting the best ever relationship with your man that the moment you send your man one of these "Secret Signals"...

    ...You will immediately find him open his soul and mind for you in such a way he's never experienced before and he will perceive you as the only woman in the universe who has ever truly fascinated him.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης