Πίτσα Μαργαρίτα


Η απόλυτη κλασική Ιταλική πίτσα Μαργαρίτα με σπιτική vegan μοτσαρέλα! Νόστιμη, εύκολη και κυρίως χορτοφαγική. Ως λάτρης της πίτσας δεν θα μπορούσα να μην δοκιμάσω να την κάνω καθώς είχα φτιάξει πρόσφατα βίγκαν μοτσαρέλα και ήταν ευκαιρία. Η μαργαρίτα είναι μια εύκολη και βασική πίτσα χωρίς μεγάλη προετοιμασία και το μόνο που έχει είναι μια βασική σάλτσα ντομάτα, φέτες μοτσαρέλας και λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού. Αντί για φέτες μοτσαρέλας, χρησιμοποιούμε την βίγκαν λιωμένη μοτσαρέλα και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Η πίτσα γίνεται ακόμη πιο απλή και γρήγορη αν έχετε έτοιμο πάτο πίτσας.

Η συνταγή βγάζει μια μεγάλη πίτσα με λεπτό πάτο διάμετρο 33-34 εκ.

Υλικά για την ζύμη:
Έτοιμο πάτο για πίτσα ή φτιάξτε την δική σας ζύμη:
320γρ. λευκό ακατέργαστο αλεύρι ή για όλες τις χρήσεις
165ml νερό χλιαρό
1 1//2 κ.σ. ελαιόλαδο
1//2 κ.γ. αλάτι
1 1//2 κ.γ. στεγνή μαγιά εύκολης ανάμιξης

Για την σάλτσα:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 συσκευσία 400-500γρ. τριμμένη ντομάτα
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι
1/2 κ.γ. ξερό βασιλικό 
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι 

Για την Μοτσαρέλα:
συνταγή εδώ ή vegan μοτσαρέλα εμπορίου

Λίγα φρέσκα φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση ζύμης:
Βάζουμε σε ένα μπολ τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε ένα λακκάκι και ρίχνουμε το χλιαρό νερό με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά και μόλις σχηματιστεί ζύμη συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε την ζύμη σε ένα μπολ σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε προσεκτικά την βάση για την πίτσα.

Εκτέλεση σάλτσας:
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια με δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο και το σκόρδο να καραμελώσει. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν θέλει λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Εκτέλεση πίτσας:
Σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί βάζουμε τον πάτο της πίτσας ή την ζύμη που έχουμε ανοίξει κι αν θέλουμε λαδώνουμε ελαφρώς τις άκρες για να ξεροψηθούν. Ρίχνουμε στο κέντρο την σάλτσα και με μία κουτάλα σούπας την απλώνουμε με κυκλικές κινήσεις. Ρίχνουμε από μία κουταλιά της σούπας ζεστή λιωμένη μοτσαρέλα σχηματίζοντας κύκλους πάνω στην πίτσα μας.


Γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού, αν θέλουμε ραντίζουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο την πίτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στην χαμηλή θέση το ταψί) στους 220- 250 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά ανάλογα τον φούρνο ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη μας. 

Καλή σας όρεξη!!


χορτοφαγική πίτσα μαργαρίτα, νηστίσιμη, βίγκαν, vegan, margherita, pizza

3 σχόλια:

  1. Είναι τέλεια ειδικά αν έβαζες και μανιτάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παραδοσιακή μαργαρίτα δεν έχει μανιτάρια, μόνο σάλτσα, μοτσαρέλα και βασιλικό κι εδώ παρουσιάζω την Βίγκαν εκδοχή της. Εννοείται όμως ότι ο καθένας μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει υλικά στις συνταγές ανάλογα τις γευστικές του προτιμήσεις.

      Διαγραφή
  2. Παρα πολυ ωραιο αρθρο και πολυ καλη η συνταγη, την δοκιμασα κιολας και ηταν ΑΨΟΓΗ! αν μπορεις να μας κανεις και μια συνταγη για αυτη εδω τη πιτσα χωρις γλουτενη https://xrisizimi.gr/proionta/pizza-margherita-glutenfree/ πραγματικα θα χαιρομουν παρα πολυ γιατι μαρεσε πολυ η παραπανω συνταγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης