Vegan Παστίτσιο


Ποιος δεν λατρεύει το παστίτσιο; Το γνωστό παραδοσιακό αγαπημένο φαγητό, μικρών και μεγάλων σε χορτοφαγική ή νηστίσιμη εκδοχή. Το φαγητό που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας, μπορούμε να το απολαμβάνουμε και στην χορτοφαγική του εκδοχή γιατί είναι το ίδιο πλούσιο, γευστικό και χορταστικό.


Η διαδικασία ακριβώς ίδια με το παραδοσιακό παστίτσιο απλά αλλάζουν τα υλικά. Αντί για κιμά χρησιμοποιούμε κιμά σόγιας ή αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε κιμά από μανιτάρια και για την μπεσαμέλ χρησιμοποιούμε φυτικό γάλα.

Η συνταγή είναι για ένα πυρέξ 40εκ.x 27εκ.

Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί (προεραιτικό)

Υλικά για τον κιμά:
200γρ. βιολογικό κιμά σόγιας
3/4 κούπα ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
1 συσκευασία 500γρ. χυμό ντομάτας
1 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 1/2 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
1 κ.γ. κοφτό κύμινο
2-3 πρέζες κανέλλα
3 κύβους λαχανικών
1/2 κούπα λευκό κρασί
1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
2 κ.γ. κουρκουμά
αλάτι, πιπέρι

Υλικά για την μπεσαμέλ:
1 λίτρο βιολογικό γάλα σόγιας
12 κ.σ. κοφτές αλεύρι
4 κ.σ. φυτική μαργαρίνη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κύβο λαχανικών
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε, τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα απλώνουμε κατά μήκος σε λαδωμένο πυρέξ.

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 1-2 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ψιλοκομμένο στο multi ή τριμμένο καρότο και την ψιλοκομμένη πιπεριά. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα και ρίχνουμε τον ξερό κιμά σόγιας ανακατεύοντας το μείγμα καλά. Έπειτα προσθέτουμε και τον πελτέ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε 1 κούπα νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαγειρευτούν τα υλικά και να δέσει ο κιμάς αλλά να έχει λίγο ζουμάκι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι ή ότι άλλο υλικό θέλουμε ανάλογα τις γευστικές μας προτιμήσεις.

Ζεσταίνουμε το φυτικό γάλα και διαλύουμε τον κύβο και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσοχή να μην βράσει το γάλα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το φυτικό βούτυρο και έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σίρμα συνέχεια μέχρι να γίνει ένα ομογενές μείγμα και να πάρει ξανθό χρώμα. Ρίχνουμε και το ζεστό φυτικό γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και συνέχεια μέχρι να δέσει και να πήξει η μπεσαμέλ. Όταν πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται κι άλλο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Απλώνουμε πάνω από τα μακαρόνια τον κιμά να καλύψει όλη την επιφάνεια και στην συνέχεια ρίχνουμε και απλώνουμε την μπεσαμέλ. Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε πάνω από την μπεσαμέλ, τρίμματα μπαγιάτικου ψωμιού.

Ψήνουμε σε προθερασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 1 ώρα να δέσει και να σφήξει το φαγητό για να μην διαλύθει όταν θα το κόψουμε.


Χορτοφαγικό παστίτσιο, βίγκαν παστίτσιο, νηστίσιμο παστίτσιο

13 σχόλια:

  1. Υπέροχη συνταγή, η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι πως για την ποσότητα κιμά και μπεσαμέλ τα μακαρόνια είναι υπερβολικά πολλά. Διπλασίασα την ποσότητα κιμά και μπεσαμέλ και μου βγήκε ένα μεγάλο οικογενειακό ταψί. Και πάλι υπέροχη συνταγή, πολύ χρήσιμη για εμάς τους vegans.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, χαίρομα που σου άρεσε η συνταγή. Δεν ξέρω γιατί σου φάνηκαν πολλά τα μακαρόνια. Οι ποσότητες μακαρόνια-μπεσαμέλ-κιμάς είναι ίδιες με την κλασσική συνταγή εκτός του κιμά σόγιας καθώς διπλασιάζεται σε ποσότητα. Η συνταγή είναι για ένα κανονικό μέγεθος πυρέξ και γίνεται όπως στην φώτο που έχω βάλει (ψηλά κομμάτια) με παχιά μπεσαμέλ από πάνω. Μήπως τα έβαλες σε πολύ μεγάλο ταψί και άπλωσαν και ίσως γιαυτό να μην έφτανε ο κιμάς; Βέβαια είναι και θέμα γούστου. Άλλοι προτιμούν το παστίτσιο με πολύ λίγα μακαρόνια και πολύ κιμά. Όπως και να έχει, χαίρομαι που σου πέτυχε και το ευχαριστήθηκες!

      Διαγραφή
  2. Την τελευταία φορά,παρέλειψα τον κύβο λαχανικών στην μπεσαμέλ,και κυριολεκτικά,απογειώθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πειραζει αντι για γαλα σογιας να βαλω αμυγδαλου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει απλά θα επηρεάσει λίγο την γεύση και την υφή καθώς το γάλα σόγιας είναι πιο παχύ.

      Διαγραφή
  4. Επίσης μια μικρή λεπτομέρεια. Για να μη χωρίζουν τα μακαρόνια ρίχνουμε μια ή δυο κουταλιές μπεσαμέλ και τα ανακατώνουμε. Μετά βάζουμε τον κιμά σόγιας (εγώ βάζω φακή) και την υπόλοιπη μπεσαμέλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γενικότερα η σόγια είναι ασφαλής τροφή; λέγεται ότι η μεγαλύτερη ποσότητα είναι πια μεταλλαγμένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιλέγουμε βιολογική. Τα περισσότερα τρόφιμα πλέον είναι μεταλλαγμένα ακόμη και η ντομάτα. Όσο μπορούμε βιολογικά.

      Διαγραφή
    2. Η μεγαλύτερη ποσότητα της σόγιας είναι μεταλλαγμένη και προορίζεται για ζωωτροφή. Αφορά το 80% της παραγωγής. Το υπόλοιπο 20% είναι η βιολογική και αφορά ανθρώπινη κατανάλωση.

      Διαγραφή
  6. Βγήκε απλά καταπληκτικό!!! Το έφαγαν όλοι ακόμα και οι μη vegans!! Όλες οι συνταγές που έχω φτιάξει απο το blog είναι καταπληκτικές!!! Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνχαρυτίρια για το όμορφο πίατο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κανω ακριβώς ετσι με κιμα απο μανιταρια ομως και γαλα αμυγδαλου! Αποφεύγω τη σόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ne gia sou,ti enoeis otan les koupa,gia eleolado kai krasi?episis otan les sotaroume tokremidi me to eleolado enois auto pou exis sta ilika 3/4 tis koupas,i afto mpeni meta me ta alla ilika tou kima,kai sotaro me ligo eleolado.euxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης