
Η συνταγή βγάζει 8 μεγάλα λουκάνικα ή 16 μικρά.
Υλικά:
1/4 κούπα ρεβυθάλευρο
1 κ.σ. βεγκέτα ή τριμμένο κύβο λαχανικών
1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για ψητά
2 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη
1-2 κ.σ. σπόρους μάραθου (προεραιτικό)
2 κ.γ. πιπέρι
2 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. μπούκοβο (προεραιτικό)
1/2 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. αλάτι
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα σκόνη γαρύφαλλο1 πρέζα σκόνη μοσχοκάρυδο
2 1/4 κούπες νερό
6-8 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα στεγνά υλικά και σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το νερό, το λιωμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο και την σάλτσα σόγιας με ένα σύρμα.

Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί νωπή ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή και δεν έχουν απορροφηθεί όλα τα υλικά μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.σ. νερό ή όσο χρειαστεί.
Παίρνουμε 1/4 κούπα δόση ζύμης και πλάθουμε λουκάνικα και τα τυλίγουμε σαν καραμέλα με αλουμινόχαρτο. Αν θέλουμε μεγαλύτερα λουκάνικα παίρνουμε περισσότερη δόση.

Μαγειρεύουμε στον ατμό για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν, τα βγάζουμε από το αλουμινόχαρτο και συντηρούμε στο ψυγείο. Αφού κρυώσουν μπορεί να είναι λίγο ξερά εξωτερικά θα μαλακώσουν όμως μέσα στο ψυγείο.
Αν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο, μπορείτε να τα τυλίξετε σε τουλπάνι και να δέσετε τις άκρες με σπάγκο.

Αν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο, μπορείτε να τα τυλίξετε σε τουλπάνι και να δέσετε τις άκρες με σπάγκο.

Νηστίσιμα Λουκάνικα, Χορτοφαγικά λουκάνικα, Βίγκαν λουκάνικα
Καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη;
Ναι, τα μαγειρεύετε στον ατμό, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και μετά τα βάζετε κατάψυξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι νέα vegan κ έχω δύο απορίες:
1) αλεύρι γλουτένης είναι το σκληρό αλεύρι?
2) τα λουκάνικα μετά τον ατμό πώς τα φτιάχνουμε? Τσ τσιγαρίζουμε στο τηγάνι? Στη σχάρα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Το αλεύρι γλουτένης δεν εχει καμία σχέση με τα κοινά αλεύρια και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο αλλο καθώς αυτή είναι που τα δίνει την λεία λαστιχωτή υφή. Με αλλο αλεύρι θα γίνουν σαν ψωμιά. Όπως αναφέρω και στην συνταγή, μπορούμε να τα μαγειρέψουμε όπως θελουμε μετά τον ατμό. Τηγανιτά, στη σχάρα, να τα ρίξουμε μέσα σε φαγητά κλπ. Γίνονται πολύ ωραιο σπετζοφάι. Δες την συνταγή στο μπλογκ.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Πού θα μπορούσα να βρω αυτό το αλεύρι στην Ελλάδα?
ΔιαγραφήΊσως σε καταστήματα με βιολογικά είδη και στο διαδύκτιο απο καταστήματα που πουλάνε και μέσω Ίντερνετ.
ΔιαγραφήΜήπως το αλεύρι γλουτένης είναι το αλεύρι για τσουρέκια;
ΔιαγραφήΟχι καμία σχέση. Είναι καθαρή γλουτένη σε μορφή αλευριού.
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό καλοκαίρι
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τις παρακατω μετρησεις σε κουπες, μηπως έχετε τις αντιστοιχες σε γραμμάρια ?
2 1/4 κούπες αλεύρι γλουτένης
1/2 κούπα διατροφική μαγιά
1/4 κούπα ρεβυθάλευρο
Ευχαριστώ
Όχι δυστυχώς! Στο Jumbo στα είδη σπιτιού έχει σετ με πλαστικές κούπες μέτρησης για το μαγείρεμα. Είναι χρήσιμες και θα σας βοηθήσουν αρκετά στις συνταγές.
Διαγραφήοταν λες 21/4 κουπες αλευρι τι ακριβως ενοεις??
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο και ένα τέταρτο της κούπας αλεύρι
ΔιαγραφήΠολύ ωραιες οι συνταγες σας, αλλα όλα αυτα τα βιολογικα-βιγκαν προϊοντα ειναι πανακριβα χωρίς λογο..Ας φαμε και λίγο κρεατάκι ή τυροκομικο..Αν το κάνουμε με μετρο δεν παθαίνουμε τιποτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι είναι πανάκριβα, θα συμφωνήσω. Αλλά ο βασικός λόγος για να γίνει κάποιος βίγκαν δεν είναι τόσο η δικιά του υγεία, αλλά η αποφυγή της κακομεταχείρισης των ζώων
ΔιαγραφήΕγιναν πολυ νοστιμα, αλλα δεν τα εβγαλα απο το αλουμινοχαρτο γιατι το ξεχασα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξερω αν φταιει αυτο αλλα δεν μου εγιναν συμπαγη αλλα σαν σφουγγαρι. Μηπως εβαλα παραπανω νερο ,που δεν τα εβγαλα απο το αλουμινοχαρτο η κατι αλλο?
καθαρή γλουτένη σε μορφή άλευρου έχω βρει στην Ευρυπιδου, ρωτήστε στα μεγάλα μαγαζιά μπαζαρικών εκει και θα βρείτε.Κοστίζει γύρω στα 6,5 € το κιλό. Με γλουτένη έχω κάνει πολύ ωραία γιουβαρλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα σας.... Αραγε πωλουνται καπου αυτα τα λουκανικα ; Εχει σημασια να δοκιμασουμε καπου πριν φτιαξουμε μονοι μας καθως και ενα σειταν που φτιαξαμε δεν βγηκε καλο και τα πεταξαμε ολα συν τον κοπο και τα εξοδα αλλα μαλλον δεν ηταν σωστη η συνταγη η κατι λαθος καναμε... Υπαρχει καποιο μαγαζι που τα πουλαει ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα ειμαι καινουργια στο club των ωεγαν κι ακομη ψαχνομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήηθελα να ρωτησω το το αλευρι ταπιοκας δε κανει?
Πολύ καλή ιδέα.
ΔιαγραφήΘα το δοκιμάσω διότι είναι πολύ πιθανό να μπορεί να αντικαταστήσει την γλουτένη, δεδομένου ότι το αλεύρι ταπιόκας έχει ιδιαίτερη υφή