Γιουβαρλάκια από Ρεβύθια


Τρώγοντας τα θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια. Δεν περίμενα όταν αποφάσισα να τα μαγειρέψω μετατρέποντας την συνταγή σε χορτοφαγική ότι θα είχαν την ίδια γεύση και άρωμα με τα κλασσικά γιουβαρλάκια. Πραγματικά, ποιος χρειάζεται τον κιμά όταν μπορείς να έχεις το ίδιο φαγητό από κιμά ρεβυθιών; 


Αυτά τα γιουβαρλάκια από ρεβύθια είναι το κάτι άλλο! Η συνταγή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα παραδοσιακά γιουβαρλάκια με τον ζωικό κιμά. Υπέροχη γεύση, άρωμα και πεντανόστιμα!

Η συνταγή βγάζει μια μεγάλη κατσαρόλα για όλη την οικογένεια. Αν θέλετε πιο λίγη ποσότητα χωρίστε την συνταγή στη μέση.

Σημείωση* Επειδή σε κάποιους τα γιουβαρλάκια τους διαλύθηκαν, πρόσθεσα στην συνταγή περισσότερες και αναλυτικότερες οδηγίες ως προς την εκτέλεση τους που θα βοηθήσουν στο επιτυχημένο αποτέλεσμα τους.
 
Υλικά για τα γιουβαρλάκια: 
300 γρ ξερά ρεβύθια
100 γρ ρύζι καρολίνα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κ.γ. βεγκέτα (μείγμα λαχανικών) ή 2κ.γ. τριμμένο κύβο λαχανικών
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλεσμένο σε μύλο καφέ λιναρόσπορο
5 κ.σ. ψιλή βρώμη
70 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

4 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για το ζωμό:
2 λίτρο νερό
1/3 κούπα ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
3 κύβους λαχανικών
1 κ.σ. φυτική μαργαρίνη (προεραιτικό)

Αλάτι, πιπέρι

Για το χορτοφαγικό "αυγολέμονο"
2 κ.σ. ταχίνι

χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι 
Ζωμό από το φαγητό

Παρασκευή:
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς, τα στραγγίζουμε καλά να μην έχουν πολλά νερά και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να λιώσουν καλά. Σε ενα μπολ ρίχνουμε τα λιωμένα ρεβύθια, το ρύζι (ωμό) και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί 15 λεπτά. Ανακατεύουμε πάλι και δοκιμάζουμε λίγο μήπως θέλει κι άλλο αλατάκι.

Ανακατεύουμε το μείγμα λίγο ακόμα, και δοκιμάζουμε αν πλάθεται. Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε ρυζάλευρο μέχρι να μπορεί να πλαστεί σε αρκετά σταθερά μπαλάκια. Η διάμετρος να είναι περίπου 2-2,5 εκατοστά. - See more at: http://veganmamagr.blogspot.gr/2014/04/chickpea-ball-soup-yuvarlak-kofte-soup.html#sthash.9bBeEnX8.dpuf
Ανακατεύουμε το μείγμα λίγο ακόμα, και δοκιμάζουμε αν πλάθεται. Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε ρυζάλευρο μέχρι να μπορεί να πλαστεί σε αρκετά σταθερά μπαλάκια. Η διάμετρος να είναι περίπου 2-2,5 εκατοστά. - See more at: http://veganmamagr.blogspot.gr/2014/04/chickpea-ball-soup-yuvarlak-kofte-soup.html#sthash.9bBeEnX8.dpuf
Ανακατεύουμε το μείγμα λίγο ακόμα, και δοκιμάζουμε αν πλάθεται. Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε ρυζάλευρο μέχρι να μπορεί να πλαστεί σε αρκετά σταθερά μπαλάκια. Η διάμετρος να είναι περίπου 2-2,5 εκατοστά. - See more at: http://veganmamagr.blogspot.gr/2014/04/chickpea-ball-soup-yuvarlak-kofte-soup.html#sthash.9bBeEnX8.dpuf
Με ελαφρώς βρεγμένες παλάμες για να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια μας, πλάθουμε σφιχτά μπαλάκια (σφίγγουμε καλά το μείγμα στις παλάμες μας) και μικρά σε μέγεθος περίπου 2,5εκ. γιατί με το βράσιμο θα φουσκώσουν και θα μεγαλώσουν. Το μείγμα μπορεί να σας φαίνεται λίγο μαλακό και υγρό αλλά τα κεφτεδάκια θα στέκονται αρκετά καλά όταν τα πλάθουμε και στο αλεύρωμα θα κρατάνε και δεν θα χάνουν το σχήμα τους και θα είναι όπως πρέπει για να μας βγουν τέλεια τα γιουβαρλάκια με ωραία υφή γιαυτό μη προσθέσετε κι άλλο αλεύρι. Δεν θέλουμε ένα μείγμα σαν ζύμη ή σφιχτό. Αν όμως δεν πλάθονται με τίποτα, ή μας κάθονται ή διαλύονται στο πλάσιμο ή στο αλεύρωμα πατιούνται και δεν κρατάνε το σχήμα τους προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι στο μείγμα. 

Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι (0,5εκ. λάδι) να ροδοκοκκινήσουν και να ξεροψηθούν καλά από όλες τις πλευρές ώστε να θωρακιστούν και να σφίξουν. Στο τηγάνισμα θα πρέπει αμέσως να σφίγγουν και να μην διαλύονται.  Όταν τα βγάζουμε από το τηγάνι θα πρέπει να είναι σφιχτά σαν κανονικά κεφτεδάκια όπως στην φώτο κι όχι μαλακά γιαυτό δοκιμάζουμε να τηγανίσουμε πρώτα ένα κεφτεδάκι κι αν μας βγεί πολύ μαλακό ή διαλύεται προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι στο μείγμα. Μην παραβάλετε όμως γιατί όταν μαγειρευτούν στον ζωμό θα γίνουν υπερβολικά σφιχτά.


Ετοιμάζουμε τον ζωμό βράζοντας σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το νερό με τους τριμμένους κύβους λαχανικών, το δαφνόφυλλο και το ελαιόλαδο. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία σκάλα, περιμένουμε λίγο να πέσει η βράση και προσθέτουμε τα τηγανισμένα γιουβαρλάκια. Τα σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά για να μην διαλυθούν και για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν τα γιουβαρλάκια και το ρύζι ανάλογα τα μέγεθος τους.
  
Λίγο πριν κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την μαργαρίνη αν θέλουμε, δοκιμάζουμε τον ζωμό κι αν χρειάζεται προσθέτουμε αν θέλουμε κι άλλο λάδι, αλάτι, πιπέρι κλπ ανάλογα τις γευστικές μας προτιμήσεις.

Για το βίγκαν αυγολέμονο, ανακατεύουμε με ένα σίρμα σε ένα μπολάκι το ταχίνι με το λεμόνι καλά και βάζουμε 2-3 κουτάλες από το ζουμί του φαγητού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε το χορτοφαγικό αυγολέμονο στο φαγητό και με δυνατές κυκλικές κινήσεις κουνάμε την κατσαρόλα για να ανακατευτεί.


Αν προτιμούμε το ζουμί πιο πηχτό, προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ. Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις την κατσαρόλα για να ανακατευτεί το ταχινολέμονο.
 

Χορτοφαγικά γιουβαρλάκια, νηστίσιμα γιουβαρλάκια, βίγκαν γιουβαρλάκια

52 σχόλια:

  1. Βγήκαν υ π έ ρ ο χ α !
    Κι ύστερα λένε ότι εμείς οι βέγκαν δεν τρώμε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζουν ότι το κρέας δεν είναι βασική τροφή,αλλά συμπλήρωμα.....θα μπορούσαν να τρώνε μόνο κρέας χωρίς τα υπόλοιπα;Δυστηχως όμως οι γιατροί τους παραπέμπουν στο κρέας και καλά. για σίδηρο.....σίδηρο παίρνουν μόνο τα ζώα από τα χόρτα,το σίδηρο στο κρέας έχει πολύ λιγότερο λόγω αναμασηνενης τροφής......Εύχομαι κάποτε να σταματήσει όλη αυτή η υπερκατανάλωση κρέατος...Και τα ζώα έχουν δικαίωμα στην ζωή.

      Διαγραφή
  2. Το ρύζι να είναι ήδη βρασμένο φαντάζομαι, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δήμητρα,
      Όχι ωμό το βάζουμε. Θα μαγειρευτεί στον ζωμό με το βράσιμο.

      Διαγραφή
  3. εμένα γιατί διαλύονται στο βράσιμο όμως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, όταν τα τηγανίζουμε πρέπει να τηγανιστούν πολύ καλά δλδ να ξεροψηθούν και να θωρακιστούν.Μετά το τηγάνισμα πρέπει να είναι ξεροψημένα και αρκετά σφιχτά. Επίσης τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, να σιγοβράζουν. Αν είναι δυνατή η φωτιά θα διαλυθούν.

      Διαγραφή
  4. εμένα μου έσπασαν.. έφτεγε που τα έκανα με κλειστή κατσαρόλα και στο 3 το μάτι?? δεν είδα ότι έλεγες ανοιχτή κατσαρόλα… θα ξαναπροσπαθήσω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γεωργία, το 3 στην κουζίνα σου δεν γνωρίζω ποια σκάλα είναι αλλά ναι πρέπει στο μεσαίο και με ανοιχτή κατσαρόλα. Σκεπάζοντας την ανεβαίνει η ένταση της βράσης. Το μείγμα το αφήνουμε 15 λεπτά να σφίξει πριν τα πλάσουμε. ο λιναρόσπορος πρέπει να είναι πολύ καλα αλεσμένος κι απο το τηγάνι πρέπει να βγαίνουν σφιχτά τα κεφτεδάκια. Αν δεν βγαίνουν και είναι μαλακά ή διαλύονται θέλει λίγο ακόμη αλεύρι.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Ήταν πάντως υπέροχα στη γεύση. Θα τα ξανακάνω και θα σου πω

      Διαγραφή
  5. Φαίνεται πολύ λαχταριστή η σουπιτσα! Μπορώ να παραλείψω τον ζωμό λαχανικών? Εννοείς τα έτοιμα κυβάκια ή φτιάχνεις δικό σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα υλικά του ζωμού υπάρχουν αναλυτικά στη συνταγή. Δεν γινεται να τον παραλείψουμε διότι ο ζωμός είναι η σούπα μας και εκεί μέσα βράζουν τα γιουβαρλάκια μας.

      Διαγραφή
  6. Επειδή μύλος για καφέ δεν υπάρχει στο σπίτι με τι μπορώ να αλέσω τον λιναρόσπορο;
    Επίσης όταν λες κύβους λαχανικών εννοείς σαν αυτούς της κνορ; Νομίζω ότι έχουν πάρα πολύ αλάτι και θα γίνει πολύ αλμυρό το φαί.
    Και τέλος, αποκλείεται αντί για τη βεγκέτα λαχανικών να βάλω πολύ ψιλοκομμένα λααχανικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον λιναρόσπορο μπορείς να τον αλέσεις στο γουδοχέρι ή σε ένα μικρό μίξερ. Η βεγκέτα είναι σκόνη από μείγμα λαχανικών κάτι σαν τους κύβους κνορ και είναι επίσης αλμυρή. Δοκιμάζουμε τον ζωμό κι αν είναι δεν προσθέτουμε επιπλέον αλάτι αν και θα το χρειαστεί. Όσοι δεν βρίσκουν βεγκέτα (από καταστήματα με βιολογικά είδη ή παντοπωλεία) προτείνω να βάλουν κύβο λαχανικών που είναι περίπου το ίδιο πράγμα.

      Διαγραφή
  7. λες οτι τα ρεβιθια τα χτυπαμαι στο μιξερ. χωρις να τα εχουμε βρασει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι δεν τα βράζουμε. Όπως είναι μουλιασμένα, τα Στραγγίζουμε και τα λιώνουμε στο μίξερ.

      Διαγραφή
  8. δεν θα ειναι καλυτερα αν τα βρασω; δεν θα λιωσουν ποτε ετσι. πρεπει να θελουν παααρα πολυ ισχυρο μιξερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν μουλιάζουν απο την προηγούμενη μέρα μαλακώνουν και δεν είναι σκληρά όπως ωμά. Σε ένα μούλτι λιώνουν μια χαρά.

      Διαγραφή
  9. τα δικά μου ένω από εμφάνιση βγηκαν πολύ καλά δεν βράζουν με τίποτα στο εσωτερικό. Δεν ξέρω τι μπορεί να έφταιξε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το ρύζι και τα ρεβύθια δεν έχουν έχουν μαλακώσει εσωτερικά τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά παραπάνω ώρα μέχρι να μαγειρευτούν.

      Διαγραφή
  10. Γινετε τα γιουβαρλακια να τα βαλουμε στο φουρνο αντι για τηγανι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βεβαια γινεται εγω ετσι τα εκανα και αντι για βρωμη εβαλα βραστες πατατες οι οποιες δενουν το μειγμα του ρεβυθιου πολυ πιο ευκολα

      Διαγραφή
  11. Thank you for an excellent meal. I made it exactly as you described and its better than any mince version I've ever eaten!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η συνταγή πέτυχε και ήταν άψογη και σε γεύση και σε εμφάνιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλησπερα σας θα μπορουσα να χρησιμοποιησω αλευρι ολικης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, δεν το έχω δοκιμάσει αλλά δεν νομίζω να έχει διαφορά.

      Διαγραφή
  14. Οι κυβοι λαχανικών δυστυχώς δεν είναι βιγκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρονιά Πολλά !! Ωραία συνταγή, αλλά και εμένα μου διαλύθηκαν ..δυστυχώς πα΄όλο που τα έβρασα με ανοιχτή κατσαρόλα... τέλος πάντων. Κάτι άλλο έκανα λάθος .Θα ξαναδοκιμάσω. Καλή χρονιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πιστεύω οτι το Α και το Ω της συνταγής είναι το ελαφρύ προ βράσιμο των δυο βασικών συστατικών πριν το πλάσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπέροχη σουπίτσα για το χειμώνα! Ευχαριστούμε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Την ετοίμασα για το βράδυ της Ανάστασης και ήταν απίθανη γευστικά. Το μόνο, ήρθαν πολύ σφιχτά τα γιουβαρλάκια δυσκολεύοντας να κοπούν με το κουτάλι. Αν και ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα δεν ξέρω τι πήγε λάθος. Μήπως τηγανίστηκαν παραπάνω ώρα; Είχε να κάνει με το αλεύρωμα; Δεν έβαλα περισσότερο αλεύρι πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά βγαίνουν λίγο σφιχτά αλλά έχει να κάνει και με την υγρασία του μείγματος μας το οποιίο επιρρεάζει το πόσο σφιχτό θα βγεί μετά.

      Διαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Βγήκαν τέλεια!!! Μπράβο σου, πολύ ωραία συνταγή, έχω κάνει και τον χορτοφαγικό γύρο και ήταν εξίσου καλός.
    Συγχαρητήρια, μακάρι να συνεχίσεις να μας δίνεις ιδέες. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φοβερό φαγητό,υπέροχη συνταγη!!!Προσθεσα καρυ κ τζίντζερ κ βγηκε μαγικό!!!!
    Οπως κ η μακαρονάδα με πεστο παρζαριου κ αυριο θα κανω τα καροτα χοτ ντογκ.Ευχαριστούμε πολυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. τα δοκιμασα χτες σε φιλικό σπιτι....επαθα πλακα!!!!!! υπέροχα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πειράζει αν βάλουμε κι ένα αυγο μέσα για να είναι πιο δεμένη η ζύμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η συνταγή ειναι εξαιρετικά αν και λίγο μπελαλίδικη, γινεται μια κουζίνα χαλια, αλλά χαλάλι! Εβαλα λιγα λαχανικά στον ζωμο και λίγο ρύζι να χυλώσει και την τελειωσα με ελαιόλαδο και στιμμενο λεμονι, εγινε γλυκισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Επίσης χρησιμοποίησα ρεβύθια βιολογικά σε κονσέρβα, ελαφρώς βρασμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό το blog έχει γίνει η βίβλος μου! Άξιζαν τον κόπο απλά εκπληκτικά !! Και για το μικρό μου 13 μηνών τα τσάκισε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πολύ ωραίο φαΐ απλά εμένα δεν μου έβρασε το ρύζι μέσα στα κεφτεδακια. Τι μπορεί να πήγε λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τελεια συνταγη!! Την εχω φτιαξει ποσες φορες και την τσακιζουμε!! Αυτη τη στιγμη ετοιμαζω 2πλη δοση, τα μισα γιουβαρλακια για σημερα και τα αλλα γι αυριο!! Το μονο που αλλαζω, επειδη δεν μου αρεσουν οι κυβοι, φτιαχνω μονη μου ζωμο λαχανικων και τα γιουβαρλακια τα ψηνω. Την πρωτη φορα που τα τηγανισα, ενω ηταν νοστιμα μας εκατασαν λιγο βαρια (δεν ειμαστε ιδιαιτερα φιλοι με το τηγανι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τηγανισμενα σφιχτά, στην κατσαρολα μου διαλύθηκαν δυστυχώς παρολο που ήταν σε μέτρια φωτιά. Δεν ξέρω τι πηγε λάθος, βγήκε ένας χυλος από ρεβυθια και ρυζι. Κρίμα και θα γινόντουσαν τέλεια φαλαφελακια ☹️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Υπάρχει η εκτέλεση της συνταγής σε video στο Yoytube ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τα έφτιαξα και ήταν υπέροχα σε ευχαριστώ πάρα πολύ Είμαι vegan πέντε χρόνια και Είχα καιρό να φάω τέτοιο γιουβαρλάκι σε ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Απλά πεντανόστιμο! Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες ακριβώς,ούτε σπάνε ούτε λιώνουν !!!!

    Φοβερή και η συνταγή σου και εσύ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπέρα!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!! Εμένα μου βγαίνουν πεντανόστιμα όντως, αλλά έχω ένα θέμα… στο τηγάνισμα τηγανίζεται το ώμο ρύζι γύρω γύρω 😬 μόνο σε εμένα συμβαίνει;; Τι κάνω λάθος;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Την εκανα με περισια ρεβυθια που τα στραγγισα καλα,το ζουμι το εβαλα στην σουπα.Υπεροχη δεν εχω λογια.Ευχαριστω για την συνταγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης