Φυτικό Γιαούρτι με Κάσιους

Υπέροχο κρεμώδες και πλούσιο σε υφή και γεύση φυτικό γιαούρτι, χάρις στα κάσιους που περιέχει. Τέλειο για πρωινό με ξηρούς καρπούς ή δημητριακά, για τζατζίκι ή ακόμη και σκέτο.


Υλικά:
4 κούπες γάλα σόγιας
1/2 κούπα ωμά κάσιους
3 κ.σ. γιαούρτι σόγιας εμπορίου ή 2 προβιοτικές κάψουλες (θα τις βρείτε ΕΔΩ)


Παρασκευή σπιτικού γιαουρτιού:
Μέσα σε ένα μίξερ βάζουμε τα ωμά κάσιους και 1 κούπα γάλα σόγιας και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει ένα μείγμα και να λιώσουν τελείως τα κάσιους. Αν το μίξερ μας δεν είναι πολύ δυνατό, τα μουλιάζουμε από βραδύς.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μείγμα με τα κάσιους και τις υπόλοιπες 3 κούπες γάλα σόγιας και το ζεσταίνουμε τόσο, ώστε να είναι ίσα ίσα ζεστό στο εσωτερικό του καρπού μας (προσοχή να μην ζεσταθεί πολύ (καυτό) γιατί θα σκοτώσει τα βακτήρια ή αν είναι δροσερό δεν θα αναπτυχθούν) και το τραβάμε αμέσως από την φωτιά.

Βάζουμε στο μείγμα μας δύο κουταλιές φυτικό γιαούρτι εμπορίου (για προβιοτικά βακτήρια) ή προβιοτικές κάψουλες, το ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε σε ένα βάζο και το σκεπάζουμε και το τυλίγουμε με μία πετσέτα. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 40-50 βαθμούς.

Σε περίπου 6-8 ώρες το γιαούρτι μας θα είναι έτοιμο. Όσο πιο πολλές ώρες το αφήνετε να ωριμάσει, τόσο πιο έντονο (ξινίλα γιαουρτιού) θα είναι στην γεύση και θα πήζει. Μπορούμε να ανοίγουμε το καπάκι και να δοκιμάζουμε. Δεν το αφήνουμε όμως παραπάνω από 8-9 ώρες. Μετά βάζουμε ψυγείο όπου θα συνεχίζει κι εκεί η ωρίμανση.

Όταν φτιάξετε το δικό σας γιαούρτι, δεν χρειάζεται να πάρετε πάλι εμπορίου για να φτιάξετε νέο. Βάζετε δύο κουταλιές από το σπιτικό σας.


Από το βιβλίο της Σέφ Miyoko Schinner
Νηστίσιμο Γιαούρτι, Χορτοφαγικό Γιαούρτι

9 σχόλια:

  1. Καλησμπερα στον προθερμασμενο φουρνο ποση ωρα το αφηνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Πόσες προβιοτικές κάψουλες απαιτούνται για αυτή τη συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Βάζουμε στο μείγμα μας δύο κουταλιές φυτικό γιαούρτι εμπορίου (για προβιοτικά βακτήρια) ή προβιοτικές κάψουλες" εσείς το γράφετε!! Άρα λογική η ερώτηση της κυριας!

    "Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 40-50 βαθμούς" Δεν μας λέτε πόσες ώρες και μετά αλλάζετε παράγραφο. Και πάλι λογική η ερώτηση της άλλης κυρίας!

    Πέραν αυτών δεν θεωρώ ευγενικό, όταν κάποιος δεν κατάλαβε κάτι ακόμα κι αν το γράφετε να μην του απαντάτε με λεπτομέρεια!

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπέρα. Μπορούμε να βάλουμε το μείγμα και σε πλαστικό μπουκάλι? ή μόνο σε γυάλινο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα, μόνο σε γυάλινο γιατι στο φούρνο με τη θερμότητα πλαστικό δεν ενδείκνυται και μπορεί να λιώσει. Επίσης το γυαλί κρατάει καλύτερα την θερμοκρασία από το πλαστικό και γενικά ζεστά φαγητά δεν κανει να βάζουμε σε πλαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια χαρα! Ποσο καιρο διατηρειται ανοιχτο στο ψυγειο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης