Την συνταγή από το μπλογκ food for thought την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και είπα να την δοκιμάσω. Πραγματικά είναι σαν να τρως γύρο. Η χορτοφαγική-Vegan κουζίνα έχει βρει τρόπους να αντικαθιστά το κρέας σε απόλυτο βαθμό και τα χορτοφαγικά πιάτα όχι απλά δεν υστερούν σε γεύση αλλά είναι το κάτι άλλο!!! Και αυτός ο γύρος από μανιτάρια είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα! Πεθαίνεις από απόλαυση! Το απόλυτο υποκατάστατο. Γιατί και οι χορτοφάγοι έχουν δικαίωμα στα Πιτόγυρα!
Για να τον φτιάξετε θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα τη συνταγή. Τα μυρωδικά και μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται ίσως σας φανούν πολλά. Το κύμινο ας πούμε φαντάζει εξωφρενικό. Αλλά δείξτε εμπιστοσύνη και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει αφού ως δια μαγείας όλα τα υλικά συντελλούν στο να μεταμορφωθεί το μανιτάρι σε... κρέας!! Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό και σε αυτές ακριβώς τις ποσότητες, καθώς και η τεχνική που θα ακολουθήσουμε παρακάτω δίνουν ακριβώς το αποτέλεσμα του γύρου που θέλουμε.
Υλικά:
500 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
2 κουταλάκια του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
3 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
4 τσιμπιές πάπρικα καπνιστή
2 κουταλάκια του γλυκού σόγια σος
Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Πίτες
Εκτέλεση:
Τις παραπάνω ποσότητες των μπαχαρικών, των μυρωδικών και των μανιταριών θα τις χωρίσουμε στη μέση γιατί θα φτιάξουμε το γύρο σε δύο δόσεις. Αν τον φτιάξουμε όλο μαζί στο τηγάνι δεν θα ξεροψηθεί. Θα βράσει και δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση. Δείξτε υπομονή και θα ανταμειφθείτε με το αποτέλεσμα.
Παίρνουμε λοιπόν τα 250 γραμμάρια μανιτάρια, αφαιρούμε τα σκληρά τους κοτσάνια και τα κόβουμε σε λωρίδες με το χέρι! Τα σχίζουμε για την ακρίβεια σε όσο πιο λεπτά κομμάτια γίνεται όπως στην φώτο. Ρίχνουμε
στο τηγάνι τα 50 γραμμάρια λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε
τα μανιτάρια και τη μία σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση ή αν είναι
μεγάλη στα τρία. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα μανιτάρια για να
σοταριστούν.
Αυτά θα αρχίσουν σιγά σιγά να χωνεύουν και να μειώνονται σε όγκο. Προσθέτουμε τώρα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά στη μισή ποσότητα. Το κύμινο (1,5 κουταλάκι), το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο ή ψητά (1 κ.γ.), το θυμάρι (1 κουταλάκι), τη ρίγανη (1/2 κουταλάκι), την καπνιστή πάπρικα (2 τσιμπιές- όχι παραπάνω), την σόγια σος (1 κουταλάκι), αρκετό πιπέρι και αλάτι.
Μόλις τα έχουμε ρίξει όλα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τα μανιτάρια. Το μυστικό εδώ είναι στο συνεχές ανακάτεμα. Δεν πρέπει να αφαιρέσουμε τα μανιτάρια από την φωτιά μόλις είναι έτοιμα στον χρόνο που γίνονται συνήθως. Πρέπει να τα αφήσουμε παραπάνω. Να ξεροψηθούν σχεδόν. Να φύγουν τελείως τα υγρά τους. Ο λόγος που ανακατεύουμε συνεχώς είναι επειδή το μανιτάρι κολλάει. Γι΄ αυτό και χρειαζόμαστε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι. Συνεχές ανακάτεμα και πολύ ψήσιμο.
Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε στην άκρη και κάνουμε το ίδιο για τα υπόλοιπα μισά μανιτάρια που έχουμε αφήσει στην άκρη.
Παράλληλα σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι μπορούμε να ψήσουμε τις πίτες αφού τις έχουμε προηγουμένως λαδώσει ελαφρά με ένα πινέλο.
Ελάτε να φάμε πιτόγυρα!!!!!!!!!!
Εκτέλεση:
Μη φάτε πολλά όμως, εγκράτεια!!!
* Τα μανιτάρια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν άμεσα τα υγρά για αυτό δεν χρειάζονται πλύσιμο και κυρίως καθόλου στίψιμο. Τα σκουπίζουμε αν θέλουμε με ένα βρεγμένο χαρτί ή τα πλένουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά μόνα τους αρκετή ώρα ή από την προηγούμενη.
Νηστίσιμος Γύρος, Vegan Γύρος, βίγκαν, φυτικός
Θα μπορούσε να γίνει και στη σχάρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι γιατί όλα τα υλικά θα πέσουν στα κάρβουνα. Θελουμε να σοκαριστούν ΚΑΛΑ μέσα στα μπαχάρια και το λάδι
ΔιαγραφήΝα μην σοκαριστουν ομως πολυ και μετα τρεχουμε να τα συνεφερουμε.:p Παντως καταπληκτικη συνταγη.Ευχαριστουμε
ΔιαγραφήΚαι βέβαια γίνεται, αρκεί να ψήσετε ολόκληρα τα μανιτάρια κ μετά να τα κόψετε...εγώ έτσι το κανω
Διαγραφήποσες μεριδες βγαζει η ποσοτητα της συνταγης?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω περίπου 2-3 πίτες ανάλογα και πόσο θα βάλεις.
ΔιαγραφήΦανταστικο!!!! Γυρος μανιταριων!!! Πρεπει να ειναι τελεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι είναι η τέλεια συνταγή! Θα την δοκιμάσω
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια και σε ευχαριστούμε πολύ οικογενειακώς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα μόνα σημεία της συνταγής που δεν πήγα -κατά γράμμα- είναι το ότι μια και δεν έβρισκα το κύμινο το αντικατέστησα με ένα κ.γ. μοσχοκάρυδο και (λόγω προσωπικού γούστου) εκτός από καπνιστή πάπρικα έβαλα και από λίγο γλυκιά και καυτερή! Επίσης σοτάρισα τα μανιτάρια μισά-μισά όπως προτείνεις, αλλά αφού "μάζεψαν" (και το αντικολλητικό τηγάνι μου είναι "τεράστιο"), τα ένωσα (μαζί με το λάδι τους) πριν ρίξω τα υπόλοιπα... ΤΕΛΕΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ! ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! Λουκάς Μεταξάς (ο μάγειρας) - Αφροδίτη Βέρρου (η σύντροφος) και το βιγκανάκι μας η Άρτεμις που θα σε ευχαριστεί στο μέλλον που θα δοκιμάσει γιατί τώρα δεν είναι ούτε 8 μηνών ακόμα...
Ευχαριστω για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σας αρέσουν οι συνταγές!!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, είμαι πολύ χαρούμενη που ανακάλυψα αυτό το μπλογκ διότι σκέφτομαι να αρχίσω κι εγω vegan διατροφή και είμαι γενικά στο ψάξιμο :P Θα ήθελα να ρωτήσω στην συνταγή που λέει " μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο" τι εννοεί? εχαριστώ πολύ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτοιμο μείγμα είναι θα το βρεις στα σούπερ μάρκετ στα μπαχάρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήισως το καλυτερο πιτογυρο που εχω φαει ποτε!εφτιαξα και τζατζικι απο γιαουρτι σογιας το οποιο δεν εχει καμια απολυτως διαφορα απο το συμβατικο! το δοκιμασε φανατικος κρεατοφαγος ,σουβλακοφαγος χωρις να του εχω πει οτι δεν εχει κρεας καιι με ρωταγε ποιο ειναι το σουβλατζιδικο που φτιαχνει για να παρει κ αλλο!!πρραγματικα θελω να σε ευχαριστησω μεσα απο τα βαθη της καρδιας μου που μετα απο σχεδον 2 χρονια χορτοφαγιας μου εδωσες την δυνατοτητα να ξαναφαω το αγαπημενο μου φαγητο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι ιδιαίτερα!!
ΔιαγραφήΤΟΝ ΓΥΡΟ ΘΑ ΤΟΝ ΣΕΒΕΣΤΕ!!! ΤΟΝ ΓΥΡΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΚΟΥ ΕΚΕΙ ΓΥΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ!!!!!!!!!!!!
ΕΛΕΟΣ!!!
Δεν είναι απίστευτο; Δοκίμασε το, θα εκπλαγείς!
ΔιαγραφήΕνταξει ειναι φανταστικη συνταγη ! Εχω παθει πλακα, δεν εβαλα σογια σος και καραμελωσα κρεμμυδια και ντοματινια. Πολυ πολυ καλυτερο "πιτογυρο" απο αυτα που καταναλωνα ως κρεατοφαγος παλιοτερα. Γευστικος παραδεισος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφια
χωρις σογια σος ειναι οκ; γιαυτι εχουμε αλλεργια και δεν μπορω να βα΄λω!
ΔιαγραφήΜια χαρά νόστιμα θα είναι και πάλι.
ΔιαγραφήΑφού ανακατεψα όλα τα υλικά μαζί με τα κομμένα μανιτάρια τα άπλωσα σε ταψί,όπου είχα τοποθετήσει λαδόκολλα, τα έψησα στο φούρνο!! Έγιναν ΤΈΛΕΙΑ! Ευχαριστώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικη συνταγη!!!!Αξιζει να το δοκιμασουν ολοι,ακομα και οι φανατικοι κρεατοφαγοι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια συνταγή ευχαριστούμε!!! πεντανόστιμος έγινε. 2 τυλιχτα με ντοματούλα μαρουλάκι & λευκό τυρί νηστισιμο την άλλη φορά θα τα φτιάξω με λιγότερο λάδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέτη Κόλαση..!!!! πιο τέλειος δεν γινόταν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒγήκε Φ Α Ν Τ Α Σ Τ Ι Κ Ο !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, για τις εκπληκτικές συνταγές που μας δίνεις.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκπληκτική συνταγή και από γεύση σκίζει, αλλά νομίζω πως τελικά ήθελε λιγότερο λάδι!!!!Βγήκε πολύ λαδερός
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικη συνταγή, την έκανα με κάποια παραλαγή στα μπαχαρικά και ψήσιμο στον φούρνο. Τέλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήχωρις σογια σος θα εδιναι οκ; εχουμε αλλεργια και δεν μπορω να βαλω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ συνταγη!! Τα τσακισαμε!! Πολλα συγχαρητηρια για την δουλεια σας γενικοτερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι η πρώτη φορά που γράφω κριτική για οτιδήποτε, αλλά δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ! Συ γχα ρη τή ρι α!!! Ο γύρος έγινε πεντανόστιμος, βγήκαν 4 σαντουιτσάκια, τα 2 τα έφαγα εγώ και τα άλλα 2 ο φίλος μου, που δεν είναι vegan και ξετρελάθηκε! Ανυπομονώ να τα ξαναφτιάξω για όλη μου την φαμίλια! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για αυτή την συνταγή, να είσαι πάντα καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήkaloooooooooooo
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο Σ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα καταβροχθήσαμε με τον άντρα μου ο οποίος ήταν σίγουρος ότι θα βγει μάπα, όπως και ό,τι άλλο του φτιάχνω :D του την έφερα όμως αυτή τη φορά και ξετρελάθηκε!! Λέω να τα κάνω πάλι σήμερα και να τα βάλω φούρνο αντί τηγάνι! Είσαι φοβερή
Πόσο εύκολη και νόστιμη συνταγή. Ένα πιάτο πραγματικά για να εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Εγώ παίρνω αρκετές ιδέες για γευστικές λύσεις από το https://www.maggicooking.gr/sintages.
ΑπάντησηΔιαγραφή