Vegan Ψητά Σουτζουκάκια


Μιάμ, μιάμ, μιαααάμ!! Χορτοφαγικά σουτζουκάκια που όχι μόνο μυρίζουν και έχουν την ίδια όψη με τα παραδοσιακά αλλά έχουν και απίστευτα ίδια γεύση! Πραγματικά όταν επιχείρησα να μετατρέψω τα παραδοσιακά σουτζουκάκια σε χορτοφαγικά δεν πίστευα με τίποτα ότι θα γίνουν τόσο τέλεια! Είναι σα να τρως σουτζουκάκια! Θα τα λατρέψουν όλοι! Τα δοκίμασαν παιδιά κρεατοφάγα και δήλωσαν ότι είναι πιο νόστιμα από τα ζωικά!!. Μετά από αρκετές δοκιμές σας παρουσιάζω την συνταγή.



Μια συνταγή απλή και πανεύκολη στην παρασκευή της που όμως βγάζει τέλεια σουτζουκάκια στο σχαροτήγανο ή απλό τηγάνι. Αν και στη σχάρα με κάρβουνα δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμη, πιστεύω όμως ότι θα γίνονται τέλεια καθώς το ψήσιμο στα κάρβουνα καπνίζει το φαγητό και του δίνει αυτή την ιδιαίτερη τσικνιστή γεύση.



Υλικά:
140γρ. ξερές φακές
1/2 κούπα βρώμη (ψιλές νιφάδες)
1/4 κούπα φρυγανιά
2-3 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. καλά αλεσμένο λιναρόσπορο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/4 κούπα ψιλοκομμένο μαιντανό
1 κ.σ. ξερό δυόσμο
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/4 κ.γ. σκόνη μπαχάρι
1 κ.γ. βεγκέτα (μείγμα λαχανικών) ή 1 τριμμένο κύβο λαχανικών
1/2 κ.γ. αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φακές να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζουμε σε ψιλό σουρωτύρι και με ένα κουτάλι τις πατάμε να βγάλουν τελείως το νερό που έχουν ρουφήξει και να μην βγάζουν καθόλου. Τις πολτοποιούμε πολύ καλά στο μίξερ (να γίνουν πηχτή πάστα).

Ρίχνουμε τις λιωμένες φακές σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι να ομογενοποιηθούν και να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15-20 λεπτά. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλο αλάτι - πιπέρι.

Ταμπονάρουμε με ελάχιστο νερό τις παλάμες μας γιατί θα κολλάει λίγο το μείγμα και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια. Αν το μείγμα έχει πολύ υγρασία και δεν πλάθεται προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα σχαροτήγανο ή απλό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει τοποθετούμε τα σουτζουκάκια μας. Με λίγο λάδι ξεροψήνονται ωραία, δεν κολλάνε και νοστιμίζουν. Περιμένουμε πρώτα να ξεροψηθεί καλά από την μία πλευρά και να αρχίσει να σφίγγει το σουτζουκάκι πριν το γυρίσουμε με προσοχή από την άλλη. Ξεροψήνουμε καλά από όλες τις πλευρές. Τα αφήνουμε αρκετή ώρα στη φωτιά για να σφίξουν καλά. Όσο ψήνονται σφίγγουν. Αν τα ψήσετε στη σχάρα σε ένα πιατάκι βάλτε λίγο λάδι και πασπαλίσετε τα σουτζουκάκια πριν τα ψήσετε.

Όταν ξεροψηθούν καλά και σφίξουν τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα σερβίρουμε με ντοματούλα, μπόλικο κρεμμυδάκι, μουστάρδα ή λεμονάκι, πιτούλες, πατάτες και μπυρίτσα!


Καλή σας όρεξη!


Βίγκαν, Βέγκαν, Vegan, Χορτοφαγικά, Νηστίσιμα

51 σχόλια:

  1. Tέλεια ετσι τα φτιάχνω και εγώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά πιστεύω πως ναι.

      Διαγραφή
    2. και στο φούρνο γινονται μια χαρά, αλλα στα καρβουνα γινονται καλύτερα από τα κανονικά!!!!

      Διαγραφή
  3. Επιχείρησα σήμερα.Στο τηγάνι. Στην προσπάθεια να τα γυρίσω, διαλύονταν. Κατά τα άλλα πολύ νόστιμα. Ακολούθησα την συνταγή πιστά, πλήν του κύβου λαχανικών, που νομίζω ότι έχει συντηρητικό μέσα (δεν είχα εξάλλου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σόλων, χαίρομαι που σου άρεσαν. Ίσως δεν έστηψες καλά τις φακές να φύγουν τα νερά. Αν το μείγμα είναι αρκετά μαλακό προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι και τα αφήνουμε να ξεροψηθούν καλά από τη μια πλευρά πρώτα πριν τα γυρίσουμε με προσοχή από την άλλη. Ελπίζω να τα δοκιμάσεις ξανά.

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα σας!!Μερες τωρα ηθελα να την φτιαξω και τελικα το επιχειρησα σημερα!!Ειναι καταπληκτικα τα εκανα σε πιτουλα με κρεμμυδακι και ντοματουλα ,δεν έμεινε ουτε δειγμα!!!!!!Συγχαρητηρια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα και χρόνια πολλά! από βδομάδα ξεκινάω vegan διατροφή, οπότε έχω κάποιες χαζές ερωτήσεις ακόμα. το λιναρόσπορο δεν πρέπει να τον ανακατέψω με 3 κουταλιές νερό για να αντικαταστήσει το αυγό; ή απλά τον ρίχνω σκέτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΤΙΣ ΦΑΚΕΣ ΤΙΣ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΜΟΥΛΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΑΔΟΚΟΛΑ ΤΑ ΕΠΛΑΣΑ ΜΕ ΚΟΥΤΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΛΕΡΩΝΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ . ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΔΩΣΑ ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΛΕΥΡΙ ΕΒΑΛΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΑΚΕΡ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΩΡΑ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν παίζονται!! Τα έφτιαξα και η παρέα που δεν είναι vegans, έπαθαν πλάκα! :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα μπορουσαν να γινουν μρ μαγειρεμενα φασολια που περισεψαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα συγκεκριμένα τα έχω δοκιμάσει μόνο με φακές και δεν γνωρίζω με φασόλια πως θα είναι γευστικά και στην υφή. Δεν βλέπω όμως γιατί όχι. Μπορείς να το δοκιμάσεις και να μας ενημερώσεις για το αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  9. Γεια!Εγώ πριν τα δοκιμάσω έχω να κάνω μια ερωτησούλα! Οι δοσολογίες με τις κούπες,τα κουταλάκια του γλυκού κτλπ, είναι οι αντίστοιχες με τα US cups and tablespoons/teaspoons?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αυτά είναι αν και νομίζω ότι τα Αμερικάνικα με τα Ευρωπαϊκά έχουν μια μικρή διαφορά στην ποσότητα.

      Διαγραφή
  10. Τέλεια γίνονται! Τα φτιάχνω πολύ συχνά από τότε που τα έμαθα! Αρέσουν σε όλους,vegan και μη! Παραλείπω τη φρυγανιά και βάζω περισσότερη βρώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετική συνταγή! Τη φτιάχνω συχνά με τη μόνη παραλλαγή ότι βάζω 1 κ.σ. ελαιόλαδο μέσα στη ζύμη και τα ψήνω σε λαδόκολλα. Τα τρώει κι ο άντρας μου που δεν είναι vegan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ νόστιμα και εγώ πρόσθεσα ελαιόλαδο. Μπράβο σου ωραία συνταγή.��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα έφτιαξα, τα μαγείρεψα και τα λάτρεψα. Υπάρχει τρόπος να επισυνάψω φωτογραφία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ψιλες ή χοντρεςφακες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έκανα τα σουτζουκάκια και έγιναν φανταστικά, απλά δεν είχα βρώμη και έβαλα πίτουρο σιταριού. Έγιναν τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μόλις τα έβαλα στο φούρνο και περιμένω να δω πως θα βγουν! πάντως όσο ετοίμαζα τη ζύμη μύριζε ΥΠΕΡΟΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα μπορούσαν οι βραστές φακές πριν την πολτοποίηση τους να διατηρηθούν στην κατάψυξη ώστε ναη χρειάζεται κάθε φορά να βράζεις φακές ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα έφτιαξα μια φορά δοκιμαστικά και μέσα σε 3 μέρες τα ξαναέφτιαξα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Όλοι ξετρελάθηκαν ακόμα και οσοι τρώνε κρέας, οι οποίοι δεν το κατάλαβαν μέχρι να τους το πω, όπου και μου ζήτησαν την συνταγή ώστε να εισάγουν τις φακές στην διατροφή τους. <3

    Ανυπομονώ να δοκιμάσω κι άλλες συνταγές σου <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές. Ποσα σουτζουκάκια βγαίνουν συνολικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Βρασμένες οι φακές περίπου τι ποσότητα είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Οτι κ να πω ειναι λιγο αληθεια!!!!! Εκανα κατα γραμμα την συνταγη αν κ με το ματι οι φακές μου φανηκαν λιγες. Εκανα διπλη δοση κ τα μισα ειχα κανει σαλτσα κ τα εβαλα μεσα πολυ προσεκτικα το ενα διπλα στο αλλο. Τελεια!!!!! Πολλα πολλα συγχαρητηρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πειράζει Εάν δεν βάλουμε λιναρόσπορο ; στα άτομα με θυρεοειδή είναι απαγορευτικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστυευω εβαλε λιναροσπορο αντι για αυγο για να δεσουν! Δες τα υποκατάστατα του αυγου. Εχει αρκετα. Αν βαλει το αντίστοιχο για 3 αυγα θα σου βγει πιστευω σιγουρα.

      Διαγραφή
  24. ΜΠΡΑΒΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ !!!! ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΣΗΜΕΡΑ Κ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έχω ενθουσιαστει! Έκανα διπλή δόση, έβαλα και λαδάκι, τα έψησα στη λαδόκολα, κι ανυπομονώ να τα δοκιμάσει κι ο γιος μου που δεν τρώει όσπρια! Δεν είμαι vegan, αλλά θα το φτιάχνω πολύ συχνά αυτό το εξαιρετικό φαγητό. Χίλια ευχαριστώ για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Από τα νοστιμότερα φαγητά που έχω κάνει.συγχαρητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πραγματικά εκπληκτική συνταγή. Έφτιαξα 1 πακέτο φακές και τροποποίησα τις δόσεις. Τα μισά στην κατάψυξη και τα υπόλοιπα τα έβαλα στο φούρνο σε λαδόκολλα. Όντως είναι πιο νόστιμα από κρέας. Επειδή βγήκαν πολλά ότι έμεινε τα έκανα σουτζουκάκια. Μπαίνει στο ρεπερτόριο εννοείται... Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η συνταγή είναι τέλεια!! Μου άρεσε πολύ πολύ απλώς για τα δικά μου γούστα το σκόρδο ήταν δυνατό,οπότε αφαίρεσα λίγο τη δεύτερη φορά 😜😜Σε ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αν δεν εχω λιναροσπορο με τι το αντικαθιστω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα, μπορώ να τα πλάσω και να τα βάλω στην κατάψυξη ώστε να τα ψήνω σταδιακά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τά έκανα βγήκαν τέλεια .Μπράβο.Συγχαρητήρια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Do this hack to drop 2lb of fat in 8 hours

    Over 160 000 men and women are utilizing a simple and SECRET "water hack" to burn 1-2lbs every night in their sleep.

    It's effective and it works with anybody.

    Here are the easy steps for this hack:

    1) Take a clear glass and fill it with water half glass

    2) Proceed to learn this crazy HACK

    and become 1-2lbs lighter the next day!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Εαν δεν βαλω λιναροσπορο αλλα αυγό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πεντανόστιμα!!!Τρώγονται και ωμά!Ευτυχώς έκανα 2πλή δόση. Χωρίς αλεύρι, με σκόνη σκόρδου μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Βρήκα προσφάτως τη συνταγή. Τα έφτιαξα και είναι εξαιρετικά!
    Ευχαριστώ πολύ.
    Γιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Φανταστικά! Δεν το περίμενα να βγουν τόσο ωραία! Αν κ δεν είμαι vegan μαρεσει να δοκιμάζω τέτοιες συνταγές ώστε σε μέρες νηστείας να έχω εναλλακτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης