Κρεμώδες Παγωτό χωρίς Παγωτομηχανή

 
Όπως όλοι θα έχετε διαπιστώσει, τα περισσότερα σπιτικά vegan παγωτά δεν γίνονται πολύ ωραία. Έχουν κρυστάλλους, είναι τραγανά, γίνονται πέτρα στην κατάψυξη και δεν έχουν πλούσια κρεμώδη υφή όπως τα παγωτά του εμπορίου και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Αν δεν έχουμε και παγωτομηχανή η διαδικασία είναι ακόμη πιο χρονοβόρα καθώς θα πρέπει κάθε λίγο και λιγάκι να βγάζουμε το μείγμα και να το ανακατεύουμε για να μην κρυσταλλώσει. Θα έχετε επίσης σίγουρα δει ή φτιάξει και παγωτό από παγωμένες μπανάνες τις οποίες πολτοποιούμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων για να κάνουμε "παγωτό", που στην ουσία δεν έχει καμία σχέση ούτε στην υφή αλλά ούτε και στην γεύση με το παγωτό όπως το γνωρίζουμε.

Για να έχουμε ένα κρεμώδες, λείο και μαλακό παγωτό που θα λιώνει στο στόμα και θα αφήνει αυτή την ωραία αίσθηση, η βάση του θα πρέπει να αποτελείται από υλικά και γάλα πλούσια σε λιπαρά όπως το γάλα καρύδας με πλήρη λιπαρά (αυτά στα μεταλλικά κουτάκια). Ναι, το παγωτό γίνεται με μια ελαφριά γεύση καρύδας, αλλά το προτιμώ από το να έχω ένα μείγμα που δεν θυμίζει παγωτό, είναι τραγανό με κρυστάλλους, καθόλου κρεμώδες και αν δεν έχω και παγωτομηχανή, να πρέπει να ασχολούμαι μια μέρα ολόκληρη βγάζοντας το κάθε λίγο και λιγάκι ανακατεύοντας το. Το καλύτερο είναι ότι πάνω σε αυτή την βάση μπορούμε να δώσουμε ότι γεύση θέλουμε όπως σοκολάτα, βανίλια, φράουλα κλπ.


Το Γάλα καρύδας όμως δεν είναι αρκετά λιπαρό από μόνο του για να έχουμε ένα κρεμώδες παγωτό. Μερικές συνταγές χρησιμοποιούν γόμα ξανθάνης το οποίο παραπέμπει σε κάποια περίεργη χημική ουσία αλλά το ξανθανικό κόμμι, ή γόμα ξανθάνης ή xanthan gum, είναι μια φυσική ουσία που προέρχεται από τη ζύμωση της γλυκόζης ή σακχαρόζης του καλαμποκιού από το βακτήριο Xanthomonas campestris (από το οποίο προέρχεται και το όνομα του). Στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητικός και πηκτικός παράγοντας όπως σάλτσες, ντρέσσινγκ, σε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών και στα παγωτά για να μην δημιουργούνται κρύσταλλοι και να δίνει μια πιο παχιά υφή ειδικά σε αυτά με 0% λιπαρά. Το έχω δοκιμάσει σε αυτή την συνταγή κι όντως το κάνει τέλειο, μαλακό και κρεμώδες, όπως θέλουμε ένα παγωτό να είναι.

Επειδή όμως είναι λίγο δύσκολο να το βρούμε στην Ελληνική αγορά και όλοι δεν έχουμε παγωτομηχανή, ήθελα να δοκιμάσω να φτιάξω ένα παγωτό το ίδιο καλό, με υλικά που όλοι μπορούμε να βρούμε και να είναι εύκολο στην παραγωγή του, χωρίς να χρειάζεται να ανακατεύουμε συνέχεια το μείγμα και να έχουμε ένα πραγματικά υπέροχο παγωτό.


Πήρα λοιπόν μια κλασική σπιτική συνταγή για παγωτό χωρίς παγωτομηχανή μετατρέποντας την σε vegan, η οποία απαιτεί ζαχαρούχο γάλα και κρέμα γάλακτος που την χτυπάς σε σαντιγί, τα ενώνεις και κάνεις ένα αφράτο μείγμα το οποίο το βάζεις κατευθείαν κατάψυξη χωρίς να χρειάζεται παγωτομηχανή ή ανακάτεμα, βγάζοντας ένα λείο και κρεμώδες παγωτό. Έφτιαξα λοιπόν φυτικό ζαχαρούχο γάλα το οποίο οι περισσότεροι μπλόγκερς το φτιάχνουν με γάλα καρύδας αλλά για να σπάσω λίγο την έντονη γεύση της εγώ το έφτιαξα με γάλα σόγιας. Αν δεν έχετε πρόβλημα το παγωτό σας να έχει έντονη γεύση καρύδας μπορείτε να το κάνετε εξ ολοκλήρου με πλήρες γάλα καρύδας. Μην αντικαταστήσετε όμως το γάλα καρύδας με άλλα φυτικά γάλατα καθώς είναι πολύ αραιά και χαμηλά σε λιπαρά και δεν θα πετύχει.

Για σαντιγί χρησιμοποίησα κρέμα καρύδας η οποία είναι ακόμη πιο παχιά από το γάλα καρύδας και έτσι θα το βοηθήσει να γίνει πιο κρεμώδες και αφράτο. Την βρίσκετε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.


Για να έχω ακόμη πιο μαλακό αποτέλεσμα όταν το βγάζω από την κατάψυξη και να μην χρειάζεται να περιμένω μισή ώρα να μαλακώσει για να το σερβίρω, πρόσθεσα αλκοόλ το οποίο βοηθάει το μείγμα να μην παγώνει. Εγώ πρόσθεσα ρούμι αλλά μπορείτε να βάλετε ότι ποτό θέλετε ή ακόμη και απόσταγμα βανίλιας το οποίο περιέχει λίγο αλκοόλ και θα δώσει και γεύση. Μη φοβάστε η γεύση του ποτού δεν γίνεται καθόλου αισθητή.

Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε. Υπέροχο, λείο, κρεμώδες και μαλακό παγωτό που γίνεται εύκολα και δεν χρειάζεται ούτε παγωτομηχανή ούτε ανακάτεμα κατά την παρασκευή του και μπορούμε να το απολαύσουμε σχεδόν αμέσως μόλις το βγάλουμε από την κατάψυξη.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Υλικά:
2 κουτιά κρέμα καρύδας (γράφουν coconut cream βλ. άνω φώτο)
6 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. ρούμι

Υλικά για το ζαχαρούχο γάλα:
2 κούπες γάλα σόγιας (ή πλήρες γάλα καρύδας στο μεταλλικό κουτάκι αν δεν σας πειράζει να έχει το παγωτό έντονη γεύση καρύδας.)
1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση:
Βάζουμε στο ψυγείο τις κρέμες καρύδας ανάποδα από βραδύς για να διαχωριστεί το νερό από την κρέμα.  

Την επομένη, πριν ξεκινήσουμε να φτιάξουμε το παγωτό, βάζουμε πρώτα στο ψυγείο ένα μεγάλο γυάλινο ή μεταλλικό μπολ όπου θα χτυπήσουμε την κρέμα να κρυώνει. Το κρύο μπολ θα βοηθήσει να την σαντιγί να αφρατέψει πιο πολύ.

Ετοιμάζουμε το ζαχαρούχο γάλα:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα σόγιας και την ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύντας συνέχεια να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας κατά τακτά διαστήματα μέχρι να μειωθεί στο μισό και να πάρει ένα πιο σκούρο χρώμα. Στα 20 λεπτά περίπου ελέγχουμε το μείγμα αν έχει μειωθεί στο μισό δλδ στην μία κούπα γεμίζοντας μία κούπα μέτρησης. Αν είναι παραπάνω, συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμη και ξανά ελέγχουμε. Θα πρέπει να μείνουμε με 1 κούπα ζαχαρούχο γάλα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει λίγο βάζουμε ψυγείο για να επιταχύνουμε την διαδικασία και να είναι το ζαχαρούχο γάλα δροσερό. Θα έχουμε ένα μείγμα όπως το κοινό ζαχαρούχο γάλα. Όταν το ζαχαρούχο έχει κρυώσει καλά, ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομογενές σοκολατένιο μείγμα.

Ετοιμάζουμε την σαντιγί:
Βγάζουμε από το ψυγείο τα κουτάκια της κρέμας καρύδας, τα γυρνάμε, τα ανοίγουμε και όλο το νερό θα έχει ανέβει πάνω. Το αδειάζουμε σε ένα δοχείο (δεν το πετάμε, μπορούμε να το πιούμε ή να το χρησιμοποιήσουμε σε smoothies) και βγάζουμε την κρέμα καρύδας στο κρύο μπολ που είχαμε στο ψυγείο και την χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί.

Ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα με το κακάο και το αλκοόλ στην σαντιγί και χτυπάμε για ακόμη μερικά λεπτά να ενωθούν και να αφρατέψει το μείγμα καλά. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή ότι αλλο θέλουμε ανατεύοντας με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε το μείγμα παγωτού σε ένα δοχείο, το σκεπάζουμε και βάζουμε στην κατάψυξη. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.


vegan παγωτό, χορτοφαγικό παγωτό, βίγκαν παγωτό 

30 σχόλια:

  1. Γεια σου Λίλη!! Φανταστικό φαίνεται το παγωτό σου !! Κρεμώδες και αφράτο! Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πραγματικα πρεπει να ειναι τελειο....και νομιζω οτι θα ειναι και πολυ πιο γευστικο απο ολα τα υπολοιπα κλασσικα παγωτακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πραγματικά μπράβο σου! μετά από 8 μήνες αποκλειστικού θηλασμού στο μωράκι μου με αλλεργία σε γαλακτοκομικά και γλουτένη που συνεχίζεται άγνωστο για πόσο το παγωτό σου είναι θείο δώρο... είναι εντελώς πραγματικό παγωτό και μάλιστα η ελαφριά γεύση καρύδας το απογειώνει!!! Θα καθιερωθεί και θα διαδωθεί και σε άλλους χωρίς πρόβλημα.. είναι τέλειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου χαίρομαι που σου αρεσε και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!

      Διαγραφή
  4. ΜΠΟΡΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΟΣΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΥΔΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΟ ΜΙΚΡΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συνταγή απαιτεί 2 κουτάκια μεταλλικά κρέμα καρύδας των 400ml. Ακριβώς τα γραμμάρια δεν γνωρίζω καθώς διαχωρίζουμε το νερό από την κρέμα και δεν την έχω ζυγίσει ποτέ. Αυτή την κρέμα καρύδας την έχουν σχεδόν όλα τα σούπερ μάρκετ ή τουλάχιστον τα μεγάλα οπότε δεν θα δυσκολευτείς να τις βρείς.

      Διαγραφή
  5. Ήθελα να ρωτήσω, αν έχουμε παγωτομηχανή, τι να αλλάξουμε στην συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συνταγή αυτή δεν απαιτεί καθόλου παγωτομηχανή. Βάζετε το μείγμα κατευθείαν κατάψυξη και βγαίνει το παγωτό αφράτο. Αν εσείς τώρα θέλετε οπωσδήποτε να την χρησιμοποιήσετε και να μπείτε σε αυτή την διαδικασία βάλτε το μείγμα στη παγωτομηχανή ή φτιάξτε μια από τις άλλες συνταγές παγωτού στο μπλογκ που την απαιτούν. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  6. Γίνεται η ζάχαρη που βάζουμε στο ζαχαρούχο, να αντικατασταθεί με αγαύη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν θα μας γίνει ζαχαρούχο. Μόνο με κρυσταλλική γίνεται ειδάλλως δεν καραμελώνει.

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταπληκτική συνταγή. Ευχαριστούμε. Πραγματικά απίστευτα νόστιμο αποτέλεσμα. Για το ζαχαρούχο γάλα, αντί για ζάχαρη έβαλα φρουκτόζη και αντί για γάλα σόγιας έβαλα γάλα αμυγδάλου σπιτικό. Επίσης αντί για ρούμι έβαλα λικέρ βύσσινο. Απίθανο παγωτό! Να 'σαι καλά για την ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνεται υπέροχο! Θα προσπαθήσω να το φιάξω. Απλά μία διευκρίνιση. Επειδή αποφεύγω τη ζάχαρη γενικά και χρησιμοποιώ ζάχαρη από άνθη καρύδας που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, θα μπορούσα να αντικαταστήσω και εδώ τη ζάχαρη με ζάχαρη από άνθη καρδύδας? πώς θα φιάξουμε βέγκαν παγωτό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη??? βοήθειαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνωμη να ρωτησω μηπως τελικα εφτιαξες το ζαχαρουχο με ζαχαρη καρυδας για να το φτιαξω κι εγω...

      Διαγραφή
    2. Το έφτιαξα εγώ με ζάχαρη καρύδας και έγινε ΤΕΛΕΙΟ!

      Διαγραφή
  10. Καλησπερα!Το παγωτο φαινεται υπεροχο και θα το φτιαξω σιγουρα!Απλα θα ηθελα να ρωτησω,αντι της κρεμας καρυδας θα μπορουσα να χρησιμοποιησω τημ φυτικη κρεμα(morfat) που κυκλοφορει στο εμποριο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχη συνταγή! Το παγωτο είναι θεϊκό.Έβαλα αντί για ζάχαρη κανονική ζάχαρη καρύδας που έχει και πιο καραμελένια γεύση και έγινε ΤΕΛΕΙΟ! Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα! Είναι η πρώτη φορά που το φτιάχνω αλλά μάλλον κάτι έχω κάνει λάθος. Το γάλα μου βγήκε καραμελωμένη ζάχαρη, κάτι κομμάτια ζάχαρης δηλαδή αντί για ζαχαρούχο γάλα. Τί έκανα λάθος; Έβαλα γάλα καρύδας επίσης από κάτι μπλε κουτάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Update: Τελικά έφταιγε το γάλα καρύδας από τα κουτάκια. Αντί για αυτό ξαναδοκίμασα να φτιάζω ζαχαρούχο γάλα με γάλα καρύδας από αυτό που βρίσκουμε σε χάρτινη συσκευασία και πέτυχε. Το παγωτό βγήκε νόστιμο και με σχετικά καλή υφή αλλά δεν ήταν απαλό όπως το κανονικό, λίγο σαν ζαχαρωμένο μου βγήκε. Ίσως τελικά είναι θέμα εξάσκησης.

      Διαγραφή
  13. Γεια σας. Γύρισα τα κουτάκια ανάποδα στο ψυγείο και όταν τα άνοιξα δεν είδα να διαχωρίζεται το νερό από το υπόλοιπο. Ήταν ένα μείγμα κανονικό. Και μάλιστα τα άφησα στο ψυγείο 2 μέρες. Γιατί; Πειράζει να τα χτυπήσω στο μίξερ έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπορώ να βάλω 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη ? Θα υπάρξει πρόβλημα στο δέσιμο του παγωτού ? Στην υφή ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπορώ να βάλω μισο φλιτζάνι ζάχαρη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εμένα δεν έγινε διαχωρισμός του νερού από την κρέμα καρύδας.Δεν γίνεται αν την χρησιμοποιήσω έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για να γίνει ζαχαρούχο θέλει τουλάχιστον 1,5 ώρα και όχι 25 λεπτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα αμυγδάλου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα, πόσες κούπες έτοιμη σαντιγί τελικά προσθέτουμε στο μείγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το έφτιαξα και είναι πάρα πολύ ωραίο. Η υφή είναι κανονικού παγωτού και η γεύση πλησιάζει στο 90%. Δεν είμαι vegan και είναι η πρώτη φορά που vegan συνταγή μου αρέσει τόσο πολύ. Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης