Vegan Σαλάτα Ceasar με Τόφου


Αυτή η vegan εκδοχή της ceasar (σίζαρ) σαλάτας είναι ακριβώς ότι ζητάμε από μια ceasar. Λεμονάτη, με την χαρακτηριστική της αλμυρή σως, την παρμεζάνα, τα κομμάτια από τόφου που αντικαθιστούν το κοτόπουλο και τα τραγανά κρουτόν. Ακριβώς όπως μια αυθεντική σαλάτα σίζαρ αλλά vegan!

Πραγματικά έχει γεύση σαν την αυθεντική και καλύτερη μπορώ να πω. Η αυθεντική σίζαρ έχει σως από αντζούγιες, παρμεζάνα και ψητό κοτόπουλο. Το μυστικό υλικό σε αυτή την βίγκαν εκδοχή που δίνει την αλμυρή χαρακτηριστική σως από αντζούγιες είναι η κάπαρη. Μάλιστα η κάπαρη! Για κοτόπουλο, χρησιμοποιούμε τόφου παναρισμένο και ελαφρά τηγανισμένο και για παρμεζάνα, βίγκαν παρμεζάνα από κάσιους (βλ.συνταγή).


Μια υπέροχη και εντυπωσιακή χορτοφαγική σαλάτα ceasar που αν σας έλειψε, τώρα μπορείτε να την απολαύσετε!

Υλικά για την σαλάτα:
Μαρούλι χοντροκομμένο
Κρουτόν ή φρυγανιά σπασμένη σε κομματάκια (προεραιτικό)
Vegan παρμεζάνα από κάσιους (βλ.συνταγή)

Υλικά για την σως:
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο λιωμένη (αν μας αρέσει το σκόρδο βάζουμε 2)
2 κ.γ. κάπαρη λιωμένη
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1/2 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. σόγια σως
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Υλικά για το τόφου:
2 λεπτές φέτες τόφου σόγιας ή τόφου ρεβυθιού (βλ.συνταγή)
2 κ.σ. φρυγανιά ανακατεμένη με περίπου 1 κ.γ. θυμάρι και 1 κ.γ. βασιλικό ή ότι άλλο μπαχαρικό θέλετε.
Λίγη σόγια σως ή ταμάρι σως
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση σως:
Σε ένα μπολ λιώνουμε τις σκελίδες σκόρδο και με τον πολτοποιητή σκόρδου λιώνουμε και την κάπαρη. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, την σόγια σως και ανακατεύουμε καλά με ένα σίρμα. Παίρνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε σιγά σιγά ανατατεύοντας χτυπώντας με το σίρμα για να δέσει η σως και ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο όσο θέλουμε σε ποσότητα να γίνει η σως μας. Προσθέτουμε και λίγη παρμεζάνα από κάσιους, πιπέρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι όπως αλάτι, λεμόνι, κι άλλη κάπαρη κλπ.

Εκτέλεση τόφου:
Σε ένα ρηχό πιατάκι ρίχνουμε λίγη σόγια σως και βουτάμε και από τις δύο πλευρές τις φέτες τόφου. Σε ένα άλλο πιατάκι έχουμε την φρυγανιά ανακατεμένη με τα αρωματικά και πανάρουμε καλά τις φέτες τόφου ώστε να καλυφτούν με την φρυγανιά.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, περίπου 1 - 1 1/2 κ.γ. ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το τόφου και από τις δύο πλευρές μέχρι να ξεροψηθεί ελαφρά.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χοντροκομμένο μαρούλι, περιχύνουμε την σως και ανακατεύουμε ελαφρά να πάει παντού. Αν θέλουμε βάζουμε και κρουτόν ή φρυγανιά σπασμένη σε κομματάκια. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα από κάσιους, κόβουμε τις φέτες τόφου σε λοξές μικρές φέτες και τις απλώνουμε πάνω στην σαλάτα μας.

Αν θέλουμε σπιτικά κρουτόν, γίνονται πολύ εύκολα.
Κόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια φέτες του τόστ, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε να πάει παντού σε όλα τα κομματάκια, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλατάκι και ρίγανη και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ξεροψηθούν.

Υπέροχη, χορταστική και πεντανόστιμη βίγκαν σαλάτα σίζαρ!


χορτοφαγική ceasar, βίγκαν ceasar, νηστίσιμη ceasar

1 σχόλια:

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης