Φασόλια Γίγαντες Φούρνου


Τι λατρεμένο και νόστιμο φαγητό! Τα φασόλια είναι πολύ θρεπτικά και καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου. Μπορεί να είναι το «πιάτο των φτωχών» όπως λέγανε παλιά, σε γεύση και θρεπτικότητα όμως βάζει κάτω πολλά γκουρμέ και ξενόφερτα φαγητά!


Ένα παραδοσιακό πιάτο πολύ αγαπημένο που συνοδεύεται υπέροχα γευστικά με vegan τζατζίκι που μπορούμε να φτιάξουμε με φυτικό γιαούρτι ή vegan φέτα.

Υλικά:
500 γρ φασόλια γίγαντες
1 κ.γ. σόδα
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 πιπεριές Φλωρίνης σε λωρίδες
1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
2-3 φύλλα δάφνης
2 κύβους λαχανικών
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 συσκευασία 500 γρ χυμό ντομάτας
1/2 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε απο βραδύς τα φασόλια σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα.

Την επόμενη τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά. Τα βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσουν να βγάζουν αφρό. Βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Πρέπει να μείνει αρκετό νερό από τα φασόλια ( 1 1/2 ποτήρι περίπου). Αν σώζεται το νερό στην βράση, προσθέτουμε κι άλλο.

Αδειάζουμε τα φασόλια με το νερό που έβρασαν (1 1/2 ποτήρι) σε ενα πυρέξ και αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σκόρδο. Οταν γίνουν διάφανα, προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από τον άνηθο και τον μαϊντανό και 1 κουτί νερό με την συσκευασία του ντοματοχυμού. Τα αφήνουμε 5-10 λεπτά να βράσουν σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο και τα βράζουμε για ακόμη 1 λεπτό. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι, πιπέρι, λάδι κλπ.

Περιχύνουμε τα φασόλια με την σάλτσα κι ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Καλύπτουμε την επιφάνεια των φασολιών με τις ροδέλες ντομάτας, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια του φαγητού, αλατιζούμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη τις ροδέλες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου μισή ώρα.

Τα φασόλια πρέπει να μείνουν με λίγο ζουμάκι. Αν κατά την διάρκεια του ψησίματος δούμε ότι το ζουμί σώζεται, προσθέτουμε λίγο νερό.



3 σχόλια:

  1. Την έκανα τη συνταγή, είναι πολύ νόστιμο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αμα θελουμε να μαγειρεψουμε 250 γρ φασολια βαζουμε τα μισα υλικα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης