Λουκουμάς με Ζάχαρη



Λουκουμάς! Λουκουμάς! Ακουγόταν η φωνή του πλανόδιου πωλητή λουκουμάδων στην παραλία και με λαχτάρα τρέχαμε στους γονείς μας για να μας αγοράσουν έναν να φάμε. Ποιος δεν αγαπάει αυτόν τον αφράτο και γλυκό λουκουμά που μας θυμίζει τα παιδικά καλοκαιρινά μας χρόνια.  Εδώ και καιρό τους είχα λαχταρίσει και δίσταζα να πάρω από έξω καθώς μπορεί να περιέχουν μέσα ζωικό γάλα και ίσως βούτυρο. Μόνο σε περιόδους νηστείας βρίσκεις σίγουρα στους φούρνους που να μην περιέχουν τίποτα ζωικό.  Έπρεπε να δοκιμάσω να τους φτιάξω χορτοφαγικούς για να μπορώ να τους απολαμβάνω όλο τον χρόνο καθώς είναι τέλειοι για πρωινό, με τον καφέ ή ως γλυκό σνακ.



Δοκίμασα κάποιες εκδοχές που γίνονται στον φούρνο, αλλά δεν είχαν καμία σχέση με τον Τηγανιτό Παραδοσιακό Ελληνικό λουκουμά της παραλίας. Γίνονταν σα μικρά κέικ και δεν θύμιζαν σε τίποτα τον αφράτο και γλυκό λουκουμά. Έτσι πήρα την κλασική συνταγή για λουκουμά από ένα φακελάκι μαγιάς ξεχασμένο μέσα στον τσελεμεντέ, αντικατέστησα το ζωικό βούτυρο και γάλα με φυτικό και τους έφτιαξα.

Αυτοί οι λουκουμάδες πραγματικά είναι σαν να τρως από λουκουματζή. Αφράτοι με πλούσιο άρωμα και πεντανόστιμοι και το κυριότερο βίγκαν και μπορούμε να τους απολαμβάνουμε ανά πάσα στιγμή κι όλο τον χρόνο!! Μπορείτε να τους φάτε πασπαλισμένους με ζάχαρη ή να τους βάλετε γλάσσο σοκολάτας ή να τους γεμίσετε με βίγκαν σοκολάτα ή μαρμελάδα. Φαντασία να έχετε!


Υλικά:
3 φλτζ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 φλτζ χλιαρό φυτικό γάλα
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. φυτική μαργαρίνη
2 βανίλιες  
1 πρέζα αλάτι

Ζάχαρη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη. Προσοχή! να μην είναι καυτό ή ζεστό γιατί θα κάψουμε την μαγιά και δεν θα φουσκώσουν οι λουκουμάδες. Όταν βάζουμε το δάχτυλο μέσα θα πρέπει να είνα χλιαρό το γάλα να μην το αισθανόμαστε ζεστό. Λιώνουμε και το βούτυρο και θα πρέπει και αυτό να μην είναι καυτό ίσα ίσα να λιώσει. 

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο επεξεργαστή τροφίμων (μίξερ) το αλεύρι, το γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη, τη λιωμένη φυτική μαργαρίνη, το αλάτι και τις βανίλιες. Χτυπάμε μέχρι να γίνει ζύμη. Βγάζουμε από το μίξερ, πλάθουμε λίγο ακόμη για να γίνει μια ομοιόρφη και εύπλαστη ζύμη. Αν δεν έχουμε μίξερ βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, κάνουμε μια τρύπα στη μέση του αλευριού και ρίχνουμε 
εκεί τα υλικά και αρχίζουμε σιγά σιγά να ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υλικά στο κέντρο,ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
 

Αφήνουμε τη ζύμη σε ένα μπολ σκεπασμένη, σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Όταν η ζύμη φουσκώσει φτιάχνουμε τους λουκουμάδες πλάθωντας μπαλάκια και πατώντας τα να γίνουν ένας κύκλος. Με ένα καπάκι από μπουκάλι αναψυκτικού ή νερού κάνουμε την τρύπα στη μέση (σαν κουπ πατ) σχηματίζοντας δαχτυλίδια.

Βάζουμε τους λουκουμάδες σε ελαφρά αλευρωμένο μεγάλο ταψί ή πάνω σε πετσέτα για να μην κολλήσουν, τους σκεπάζουμε με πετσέτα και τους αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσουν.
Τους τηγανίζουμε σε βαθύ κατσαρολάκι με καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο και από τις δύο πλευρές και 
μόλις ροδίσουν, κάτι που γίνεται αμέσως σε λίγα δευτερόλεπτα, τότε είναι έτοιμοι. Τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή γεμίζουμε μια σακούλα με ζάχαρη και τους ζαχαρώνουμε κουνόντας τους δεξιά και αριστερά, όπως αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια.

Καλή Όρεξη!!


Χορτοφαγικός Λουκουμάς, Νηστίσιμος Λουκουμάς, Βιγκαν Λουκουμάς, Χορτοφαγικοί Λουκουμάδες, Νηστίσιμοι Λουκουμάδες, Βίγκαν Λουκουμάδες


9 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια!!! Εξαιρετική συνταγή!!! Ευχάριστουμε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τι θα μπορούσα να αντικαταστήσει τη μαρμάρινη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να την αντικαταστήσεις με 1 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

      Διαγραφή
  3. Πως γίνεται να τους βάλουμε πάνω σε πετσέτα και να ΜΗΝ κολλήσουν; Θα είναι βρεγμένη; Είναι η ζύμη τόσο πηχτή που δεν θα κολλήσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ζύμη είναι σφιχτή. Αν φοβάσαι μη σου κολλήσουν βάλτους σε αλευρωμένο ταψί και σκέπασε τους μόνο.

      Διαγραφή
  4. Σωτηρία συνταγή! Οι μανούλες με παιδάκια αλλεργικά στη πρωτεΐνη γάλακτος σε ευχαριστούμε ☺️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, ευκαριστώ για όλες αυτές τις νόστιμες συνταγές. Πόσες κουταλιές του κουταλιού ξερή μαγιά χρειάζεται; Η δική μου δεν είναι σε φακελάκι. Ευχαριστώ ��

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης