Σπιτική Vegan Nutella


Υπέροχη βίγκαν σπιτική νουτέλα με απλά και αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά και που στην γεύση έρχεται πάρα πολύ κοντά με αυτή του εμπορίου. Είναι τόσο εύκολη στην παρασκευή της, είναι ρευστή, απλώνεται ωραία και θα την λατρέψουν όλοι, ειδικά τα παιδιά!


Επειδή έχω δοκιμάσει πάρα πολλές συνταγές για χορτοφαγική νουτέλα αυτή είναι η καλύτερη που έχω φτιάξει ποτέ. Η πολτοποίηση των φουντουκιών σε πάστα απαιτεί πολύ δυνατό μίξερ ή μπλέντερ και ήταν μια διαδικασία που ταλαιπωρούσε όχι μόνο εμένα αλλά και το μίξερ μου. Κάθε φορά που έφτιαχνα, το ένα μπούκωνε, το άλλο ήταν μεγάλο και δεν τα έλιωνε καλά, το άλλο κάπνιζε από το ζόρι και το αποτέλεσμα που είχα ήταν μια πολύ πηχτή κρέμα που και το μίξερ δυσκολευόταν να την χτυπήσει και δεν άπλωνε ωραία στο ψωμί.


Ακόμη και όταν πήρα δυνατό πολυμίξερ, πάλι είχα θέματα και δεν είχα την υφή που επιθυμούσα. Μετά λοιπόν από πολλές δοκιμές, παραλλαγές και μεθόδους, κατέληξα σε αυτή την μέθοδο. Γίνεται πανεύκολα, το μίξερ δεν ζορίζεται καθόλου γιατί χτυπάμε τα φουντούκια μαζί με το λάδι, οπότε το μείγμα είναι από την αρχή αραιό και η υφή της είναι μαλακιά και ρευστή όπως η μερέντα.

Υλικά:
2 κούπες ωμά φουντούκια
1/2 κούπα κακάο
2 κούπες ζάχαρη άχνη (εγώ βάζω καστανή ζάχαρη και την χτυπάω στον μύλο ή μίξερ να γίνει άχνη)
1 κγ απόσταγμα βανίλιας ή 1 βανίλια
1/8 κγ αλάτι
1/2 κούπα ηλιέλαιο

Εκτέλεση:
Ψήνουμε τα φουντούκια στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά για να καβουρντιστούν, να ξεκολλήσει η φλούδα τους και να βγάλουν τα έλαια τους. Όταν κρυώσουν τα τρίβουμε καλά για να φύγει η φλούδα τους ή τα βάζουμε σε ένα τάπερ με καπάκι και το ανακινούμε πάνω κάτω με δύναμη. Έτσι θα ξεφλουδιστούν πιο εύκολα. Αν σε κάποια δεν φεύγει η φλούδα ούτε με το τρίψιμο δεν πειράζει, τα αφήνουμε έτσι.


Βάζουμε τα φουντούκια μαζί με το ηλιέλαιο σε ένα μεγάλο μίξερ (αν δεν έχετε μεγάλο, βάζετε μισή μισή δόση σε μικρό) ή σε μπλέντερ και τα χτυπάμε αρκετή ώρα (περίπου 5' ανάλογα το μίξερ) μέχρι να γίνουν ένα αρκετά αραιό μείγμα σχεδόν σαν νερό. Όσο πιο αραιό είναι τόσο πιο ρευστή θα γίνει η νουτέλα μας. Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει μια ωραία μαλακιά πραλίνα. Αν την θέλουμε πιο ρευστή, μπορούμε να προσθέσουμε ενώ χτυπάμε με το μίξερ ακόμη λίγο ηλιέλαιο.

Βάζουμε σε ένα βάζο με καπάκι κι αποθηκεύουμε στο ντουλάπι. Η πραλίνα θα πετάει λάδι στην επιφάνεια γιαυτό πριν σερβίρουμε την ανακατεύουμε μέσα στο βάζο με ένα μαχαίρι. Άν την έχουμε στο ψυγείο δεν θα πετάει το λάδι αλλά θα είναι πιο σφιχτή.  



Xορτοφαγική νουτέλα, νηστίσιμη νουτέλα, vegan νουτέλα, βίγκαν νουτέλα

21 σχόλια:

  1. Τα φουντούκια έχουν πιάσει 25 ευρώ το κιλό. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε τους "φτωχούς" συγγενείς, σουσάμι και φιστίκια, ακολουθώντας αυτή την υπέροχη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν αντί για ζάχαρη βάλω στέβια υπάρχει κάποια διαφορά; Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω δοκιμάσει οπότε δεν γνωρίζω το γευστικό αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  3. η νουτελα ειναι μαρκα, λεγεται πραλινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποσο καιρο κραταει σε βαζο στο ντουλαπι και ποσο στο ψυγειο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει υλικά που αλλοιώνονται γρήγορα οπότε κρατάει παρά πολύ καιρό κι εκτός ψυγείου. Δεν μου έχει μείνει πάνω μήνα πάντως γιατί την τσακίζουμε οπότε δεν γνωρίζω ακριβώς.

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λάδι με βιτάμ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καληςπέρα, το λάδι την ρευστοποιεί με το βιτάμ ίσως γίνει πολύ πηχτή.

      Διαγραφή
  7. Μόλις το έφτιαξα και ενθουσιάστηκα!!! Πάρα πολλή εύκολη και γρήγορη και από γεύση... Μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντί για ηλιελαιο μπορώ να βάλω γάλα αμυγδαλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ φτιάχνω μια αντίστοιχη που όμως αντί για ηλιέλαιο βάζω λάδι καρύδας κι αντί για ζάχαρη βάζω μέλι ή σιρόπι αγαύης. Αν χρειαστεί βάζω κ ελάχιστο γάλα αμυγδάλου για να γινει πιο λεπτόρευστη. Ελάχιστο όμως, γιατί μετά θα γίνει κακάο κι όχι πραλίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα! Υπέροχες συνταγές! Ήθελα να ρωτήσω, στις συνταγές όπου περιέχουν ηλιέλαιο θα μπορούσαμε να βάλουμε ελαιόλαδο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορούμε αντί για ηλιέλαιο να βάλουμε ελαιόλαδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kalisperaaaaaaaaaaaaa xathikes dn dineis pia suntages?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καταπληκτικη συνταγη;) την εκανα με σιροπι αγαυης, λαδι καρυδας. Δοκιμασα κ παραλλαγες με ζαχαρη καρυδας, αναμεικτα φουντουκια με αμυγδαλα καθως κ παραλλαγες ανευ φουντουκιων με ηλιοσποροβουτυρο, με ταχινι, με φυστικοβουτυρο..μεσα στις κρεπες μαζι με μπανανα οοοοοονειρο. Παρεμπιπτοντως καταπληκτικη κ η συνταγη για τις κρεπες, μπραβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μιλάμε για πολλή νοστιμιά... Παθαμε πλακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με αυτές τις ποσότητες των υλικών, πόση πραλινα βγάζουμε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είναι τρομερή.... Έχω θέμα δυσανεξίας. Την προτείνω την συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης