Vegan Sushi



Λατρεύατε το σούσι πριν γίνετε χορτοφάγος και τώρα σας λείπουν; Υπάρχουν πολλές συνταγές με χορτοφαγικά σούσι αυτή όμως θα σας ενθουσιάσει! Εύκολο, πεντανόστιμο χορτοφαγικό σούσι για τους λάτρεις του είδους. Δεν θα απογοητευτείτε! 


Η συνταγή είναι για 3 ρολά σούσι, 24 περίπου μερίδες (ρολάκια)

Βίντεο:

 
Υλικά:
3 φύλλα φύκια Nori 

1/2 κ.γ. λάδι καρύδας
3 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο κομμένο σε λωρίδες
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης σε λωρίδες
3-4 μανιτάρια πλευρώτους σε λωρίδες

Σησαμέλαιο
 
Για το ρύζι:
1 κούπα ρύζι για σούσι
1 κούπα νερό 

4 κ.σ. ξύδι ρυζιού
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι



Εκτέλεση:
 

Ετοιμάζουμε το ρύζι:
Βάζουμε το ρύζι για σούσι σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με νερό και το τρίβουμε με την χούφτα μας να ξεπλυθεί και να φύγει το άμυλο. Αδειάζουμε το νερό και ξαναγεμίζουμε με καθαρό επαναλμβάνοντας την διαδικασία για 5-6 φορές μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Αν το νερό δεν βγαίνει τελείως καθαρό δεν πειράζει. Το στραγγίζουμε καλά και το βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, χαμηλώνουμε αμέσως στη χαμηλότερη σκάλα (1), σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και κλείνουμε σφιχτά με το καπάκι της κατσαρόλας. Βράζουμε για 10 λεπτά ακριβώς και κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά. Το ρύζι μας θα έχει βράσει τέλεια. 

Αδειάζουμε το ρύζι από την κατσαρόλα σε μια μεγάλη ξύλινη επιφάνεια ή μεγάλο πλατύ πλαστικό τάπερ ή λεκάνη. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το ξύδι, την ζάχαρη και το αλάτι ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το περιχύνουμε στο ρύζι ανακατεύοντας να πάει παντού και το απλώνουμε για να κρυώσει τελείως.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι καρύδας και τις 3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες και σοτάρουμε για λίγα λεπτά να πάρει άρωμα το λάδι. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μας κομμένα σε λωρίδες και τοποθετημένα κατά ομάδες στο τηγάνι μας και τα σοτάρουμε πασπαλίζοντας τα με σησαμέλαιο. Όποιο λαχανικό μαλακώνει και σοτάρεται το βγάζουμε. Η πιπεριά θα είναι η πρώτη, μετά τα μανιτάρια και το καρότο στο τέλος καθώς μαλακώνει πιο δύσκολα από όλα. Προσοχή δεν αφήνουμε τα λαχανικά μας να μαλακώσουν πάρα πολύ. Να κρατάνε και να είναι λίγο τραγανά. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο, εκτός του σκόρδου.

Παίρνουμε ένα σουπλά από καλαμάκια, βάζουμε πάνω το φύκι με τη γυαλιστερή πλευρά κάτω και το γεμίζουμε με ρύζι - 150γρ. ρύζι για κάθε φύλλο, αφήνωντας στο πάνω μέρος ένα κενό περίπου 2 εκ. για να κολλήσει στο κλείσιμο, πατώντας το ελαφρά με βρεγμένα δάχτυλα να κολλήσει. 


Απλώνουμε 3 εκ. πιο πάνω στο κάτω μέρος του φυκιού και κατά μήκος τα λαχανικά μας και τυλίγουμε το ρολό.

Παίρνουμε το ρολό σούσι και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι στη μέση και κάθε κομμάτι πάλι στη μέση μέχρι να έχουμε ρολάκια. Αφού κόψουμε τα κομμάτια, τοποθετούμε τα ρολάκια μας σε πιάτο.

Τα σερβίρουμε σκέτα, με σόγια σως, γλυκόξινη σάλτσα ή με wasabi.


Χορτοφαγικό σούσι, βίγκαν σούσι, νηστίσιμο σούσι

5 σχόλια:

  1. μια καλοπροαιρετη διορθωση: το sushi ειναι γιαπωνεζικο και οχι κινεζικο φαγητο. υπεροχο μπλογκ παρολα αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γνωρίζω για τα σούσι, η κατηγορία είναι καινούργια και θα αλλαχθεί καθώς θα υπάρξουν και κινεζικές και γιαπωνέζικες συνταγές. Ευχαριστώ να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. δοκιμασε αγγουρι, σουσαμι, αβοκαντο για να θυμιζει οντως σουσι και στη γευση εκτος απ την εμφανιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ουσία το φύκι και το ρύζι είναι που θυμίζει σούσι κι όχι τα λαχανικά. Ο καθένας μπορεί να βάλει ότι θελει κι ότι του αρέσει! Δοκίμασε και αυτή την εκδοχή μπορεί να σου αρέσει!

      Διαγραφή
  3. Μπορώ να τα κάνω το βράδυ κ να καταναλωθουν την επόμενη μέρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης