Πατατομπιφτέκια


Ξεροψημένα απ' έξω και μαλακά μέσα. Τριμμένες πατάτες με λίγα μπαχαρικά σε σχήμα μπιφτεκιού που κάνουν όχι μόνο ένα λαχταριστό και πεντανόστιμο κυρίως πιάτο αλλά και τέλειο συνοδευτικό με το αγαπημένο μας φαγητό αλλά και τέλειο χάμπουργκερ ή πατατόπιτο.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι πατάτες, κρεμμύδι και λίγα μπαχαρικά τα οποία μπορεί να είναι της επιλογής σας ή να ακολουθήσετε κατά γράμμα την συνταγή. Μπορείτε ακόμη και να τα παραλείψετε και να προσθέσετε μόνο αλάτι και πιπέρι.


Συνοδεύονται τέλεια με κέτσαπ ή μπάρμπεκιου σος και πασπαλιζμένα με φρέσκο κρεμμυδάκι.


Η συνταγή βγάζει 6 πατατομπιφτέκια. Τα μπιφτέκια δεν είναι πολύ σφιχτά γιατί η ιδέα είναι πατάτες τριμμένες σε σχήμα μπιφτεκιού χωρίς αλεύρια κλπ. Μπορείτε να τα κάνετε πιο μικρά αλλά όχι πολύ χοντρά για να μπορέσουν να μαγειρευτούν μέσα ή να απλώσετε το μείγμα με τις πατάτες σε ολο το τηγάνι σα κρέπα και μόλις ξεροψηθεί να το γυρίσετε να ψηθεί και από την άλλη. Είναι το ίδιο νόστιμο και πιο ξεροψημένο.

Υλικά:
2 μεγάλες πατάτες (950γρ.)
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κύβο λαχανικών τριμμένο
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για ψητά
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι

Εκτέλεση:
Τρίβουμε στον τρίφτη τις πατάτες και το κρεμμύδι. Βάζουμε σε ένα σουρωτύρι και στίβουμε με τα χέρια μας καλά να φύγει όσο πιο πολύ γίνεται το νερό από τις πατάτες και το κρεμμύδι.  Θέλουμε ένα μείγμα στεγνό.

Ρίχνουμε τις τριμμένες πατάτες και το κρεμμύδι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού τα υλικά. Αν οι πατάτες βγάλουν κι άλλο νερό το αδειάζουμε από το μπολ για να μη νερουλιάζει το μείγμα μας.

Παίρνουμε 100 γρ. από το μείγμα και το βάζουμε σε μία στρογγυλή κούπα μέτρησης και το πατάμε να πάρει το σχήμα μπιφτεκιού. Αναποδογυρίζουμε και χτυπάμε ελαφρά να πέσει με προσοχή. Αν χάλασε το σχήμα του το διορθώνουμε λίγο με τα χέρια μας. Αν δεν έχουμε 1 κούπα μέτρησης το πλάθουμε με τα χέρια μας . Το μείγμα δεν είναι σφιχτό οπότε αν σας διαλύονται δεν πειράζει. Η ιδέα απλά είναι να ψηθούν στρογγυλά σα μπιφτέκια. Αντί σε σχήμα μπιφτεκιού μπορείτε να απλώσετε το μείγμα με τις πατάτες σε ολο το τηγάνι σα κρέπα και μόλις ξεροψηθεί να το γυρίσετε να ψηθεί και από την άλλη. Είναι το ίδιο νόστιμο και πιο ξεροψημένο.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει. Τοποθετούμε τα μπιφτέκια με μια πλατιά σπάτουλα και αφήνουμε να ξεροψηθούν καλά και να σφίξουν ελαφρώς πριν τα γυρίσουμε. Τα γυρίζουμε με τη σπάτουλα με προσοχή και από την άλλη πλευρά. Αν μας χαλάσει το σχήμα, το διορθώνουμε λίγο με τη σπάτουλα. Αν έχει σωθεί το λάδι ρίχνουμε κι άλλο για να μαγειρευτεί η πατάτα και να ξεροψηθεί.

Όταν ξεροψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές και έχουν μαγειρευτεί μέχρι μέσα τα σερβίρουμε σε μία πιατέλα με κέτσαπ ή μπάρμπεκιου και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή τα κάνουμε ένα τέλειο μπέργκερ ή πατατόπιτο!


Βίντεο Εκτέλεσης:


16 σχόλια:

  1. Φαίνεται πεντανόστιμο!!!Αν βάλουμε λάδι καρύδας να τα τυγανίσουμε πως λες να βγουν? Διάβασα ότι το λάδι καρύδας ίσως είναι πιο ελαφρύ και λιγότερο παχυντικό γιαυτο θέλω να το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω το ίδιο νόστιμα αν δεν μας ενοχλεί το άρωμα καρύδας.

      Διαγραφή
    2. Δεν ειναι λιγοτερο παχυντικο το λαδι καρυδας. εχει πολλα λιπαρα. Απλα αντεχει περισσοτερο στη θερμοκρασια και θεωρειται πιο υγιεινο!

      Διαγραφή
    3. Πως γινεται να το λενε υγιεινό αν έχει πολλά λιπαρά?? Εγώ νομιζα το προτιμούν καποιοι σε διαιτες για το λόγο ότι έχει λιγοτερά λιπαρά από το ελαιόλαδο... pff

      Διαγραφή
    4. Δείτε εδώ: http://www.iatropedia.gr/diatrofi/ladia-poia-einai-ta-kalytera-gia-tiganisma-poia-na-apofevgete/55213/
      Καλύτερα να μην τηγανίζετε, πάντως. Και να προτιμάτε τα εγχώρια προϊόντα...

      Διαγραφή
  2. Μπορούν να γίνουν και στο φούρνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ολα γινονται στο φουρνο αλλα στο τηγανι ειναι πιο νοστι μα!

      Διαγραφή
  3. Λιληηη εισαι τελειαααααααααααακ εσυ κ οι συνταγεσ <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνονται πεντανόστιμα! Θα τα δοκιμάσω σίγουρα μέσα στο ΣΚ! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορείς να ετοιμάσεις το μείγμα των μπιφτεκιών από την προηγούμενη ημέρα και να τα ψήσεις την επόμενη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγνωμη αλλα η πατατα μεσα δεν θα ειναι ωμη; πριν τα δοκιμασω δεν θελω να χαλασω αδικα υλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητηρια για το μπλογκ σου και για τις υπεροχες χορτοφαγικες,νοστιμες,συνταγες σου!Σε ευχαριστω που τις μοιραζεσαι μαζι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. If you're looking to lose pounds then you absolutely have to get on this totally brand new personalized keto plan.

    To create this keto diet, certified nutritionists, fitness couches, and professional chefs have joined together to provide keto meal plans that are powerful, suitable, price-efficient, and fun.

    Since their launch in early 2019, hundreds of individuals have already transformed their body and well-being with the benefits a good keto plan can give.

    Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover eight scientifically-confirmed ones provided by the keto plan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια! Δοκίμασα να τα ρίξω στο αλεύρι πριν το τηγάνι και έγιναν πιο τραγανά. Πολύ νόστιμη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης