Χούμους

 

Ως αλοιφή, ντιπ ή σως σε σάντουιτς, όπως και να το φας το χούμους, που στα Αραβικά Hummus σημαίνει ρεβίθια, είναι πολύ νόστιμο, θρεπτικό και πανεύκολο στην παρασκευή του. Μια παραδοσιακή σαλάτα που χρησιμοποιείται στην Μέση Ανατολή ως συνοδεία του ψωμιού ή της αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι, ρεβύθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων, ενώ σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με λάδι.


Η πεντανόστιμη αυτή κρεμώδης σάλτσα είναι πολύ δημοφιλής και την απολαμβάνουν σε πολλές χώρες του πλανήτη με διάφορες παραλλαγές και υλικά. Η συνταγή που έφτιαξα εγώ είναι ένας συνδυασμός υλικών από τις διάφορες συνταγές που κυκλοφορούν και την έχω προσαρμόσει στα δικά μου γούστα. Αν θέλετε αφαιρείτε ή προσθέτετε κάποιο υλικό ανάλογα με τις δικές σας προτιμήσεις!


Υλικά:
150 γρ. ρεβύθια ξερά
Χυμό από 1 ή 1/2 λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
50 γρ. ταχίνι
1/2 κ.γ. κύμινο σκόνη
1/2-1 κ.γ. αλάτι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
μπούκοβο (προεραιτικό)
λίγο νερό από τα βρασμένα ρεβύθια

- ελαιόλαδο και πάπρικα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε ένα φλυτζάνι από το νερό που έβραζαν.

Βάζουμε τα ρεβύθια στο μπλέντερ με το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, το λιωμένο σκόρδο, το ταχίνι, το κύμινο, το αλάτι, το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αν η κρέμα είναι είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο νερό από τα βρασμένα ρεβύθια για να αραιώσει και να γίνει μια ωραία λεία κρέμα ή μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή ανάλογα πόσο πηχτό ή αραιό μας αρέσει το χούμους.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον κάποιο από τα υλικά ανάλογα τα γούστα μας. Αν το θέλουμε λίγο καυτερό προσθέτουμε μπούκοβο. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις αναλογίες των συστατικών ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Βάζουμε σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και πάπρικα.

Σερβίρουμε με αραβικές πίτες, κριτσίνια ή λαχανικά.



2 σχόλια:

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης