Vegan Σουτζουκάκια Σμυρνέϊκα


Χορτοφαγικά Σουτζουκάκια!! Ένα παραδοσιακό και νόστιμο φαγητό που έτυχε να το βρω σε ένα μπλογκ χορτοφαγικών συνταγών και είπα να το δοκιμάσω προσθέτοντας το αγαπημένο μου μίγμα λαχανικών και μπαχαρικών. Έγιναν πολύ νόστιμα!

Υλικά για τα σουτζουκάκια:
300 γρ φακές
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κύμινο
½ – ¾ φλιτζ. βρώμη αλεσμένη ή αλεύρι βρώμης
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1κ.σ. βεγκέτα ή κύβο λαχανικών

Για τη σάλτσα:
2-3 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 συσκευασία (400 γρ) ντομάτα passata
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
1 ξυλαράκι κανέλλα
6-7 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1κ.σ. βεγκέτα ή κύβο λαχανικών

Εκτέλεση:
Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τις φακές σε μια λεκανίτσα με άφθονο νερό να μουλιάσουν. Την επόμενη τις αλέθουμε στο μπλέντερ πολύ καλά και τις βάζουμε σε μια μπασίνα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε προσθέτοντας σε δόσεις τη βρώμη ώσπου να πάρουμε ένα σχετικά σφικτό μείγμα.

Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τοποθετούμε σε έναν δίσκο.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να κάψει και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια ώσπου να αποκτήσουν καφετί χρώμα. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Διαλέγουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι. Βάζουμε μέσα το ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο και το μπαχάρι και τα τσιγαρίζουμε 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσει για ένα τέταρτο.

Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά για να μην καούμε και τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα τα σουτζουκάκια προσέχοντας να μην τα στριμώξουμε πολύ καθώς θα αποκτήσουν λίγο επιπλέον όγκο μέσα στη σάλτσα.

Ανάβουμε πάλι το μάτι της κουζίνας και μαγειρεύουμε 10 λεπτά ακόμα σε σιγανή φωτιά, γυρνώντας τα μια φορά. Τέλος σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε σκεπασμένα για μισή ώρα τουλάχιστον.

Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Σημείωση: Όταν σβήσουμε τη φωτιά η σάλτσα δε θα έχει δέσει εντελώς. Μετά τη μισάωρη παραμονή όμως, τα σουτζουκάκια θα απορροφήσουν την υγρασία και τα αρώματά της, θα φουσκώσουν ελαφρώς και το φαγητό θα δέσει.


Νηστίσιμα Σουτζουκάκια, βίγκαν σουτζουκάκια ΠΗΓΗ

11 σχόλια:

  1. Φτιαχτηκαν εύκολα, δεν απλώσαν στο τηγάνισμα,όπως την "πατάω" συνηθως και από γευση ήταν υπέροχα!
    Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ..εμένα μου βγήκαν πολύ στεγνά τα σουτζουκάκια και πολύ σκληρά...Δύσκολα φαγώθηκαν... Από γεύση μου άρεσαν (αν και βρήκα το φαγητο πολύ βαρύ). Κάποια συμβουλή , μήπως έχασα κάτι?Υπάρχει περίπτωση (ως παράδειγμα) οι φακές να πρέπει να χτυπηθούν στο μούλτι μαζί με το νερό τους ή κάτι τέτοιο ώστε να βγουν πιο ζουμερά?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Έφη,
      Πολύ περίεργο που σου βγήκαν σκληρά. Με το τηγάνι μαγειρεύονται και μετά στην σάλτσα φουσκώνουν και μαλακώνουν αρκετά. Τις φακές τις μούλιασες καλά από βραδύς; Στο μίξερ τις άλεσες καλά; Μήπως τα παρατηγάνισες και ξεράθηκαν; Δεν γνωρίζω τι μπορεί να έφταιξε και δεν σου πέτυχαν.

      Διαγραφή
  3. Τα εφτιαξα σημερα πρωτη φορα, και εμενα μου εγιναν στεγνα , ισως να εβαλα περισσοτερο βρωμη , μου βγηκαν 12 κομματια , εβαλα κανα 3αρι φορες νερο στην σαλτσα γιατι δεν εμενε σαλτσα την επιναν , ηταν ομως γευστικα , σιγουρα θα τα ξαναφτιαξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω λόγια, μπράβο, μπράβο για το log μπράβο για τις συνταγές! Δεν είμαι βίγκαν απλά εν όψει σαρακοστής αποφάσισα να κρατήσω νηστεία απ'ο΄τι ζωικό, πιο πολύ για να φτιάξω τη διατροφή μου αλλά και για αποτοξίνωση. Έφτιαξα λοιπόν σήμερα τη παραπάνω συνταγή, έχω μείνει άφωνη, βίγκαν ξε-βίγκαν σαρακοστή ξε-σαρακοστή, αυτό το φαγητό θα μείνει στις διατροφικές συνήθειες, βγήκε τέλειο! Επίσης να προσθέσω πως θα το επισκέπτομαι καθημερινά γιατί έχω βρει μικρούς θησαυρούς μαγειρικής!
    Keep up the good work!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντί αλεύρι βρώμης θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αλεύρι σόγιας;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι γιατί όχι στην ουσία το βάζουμε για να σφίξει το μίγμα μας οπότε οποιοδήποτε αλεύρι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

      Διαγραφή
  6. Μόλις το έφτιαξα και βγήκε τέλειο!!!! Με ταξίδεψε στα παιδικά μου χρόνια καθώς μου θυμίζει γευστικά τα σουτζουκάκια της Μικρασιάτισσας γιαγιάς μου μιας και δε νιώθω καθόλου τη φακή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η συνταγή είναι καταπληκτική και πεντανόστιμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχα !!!!
    Ευχαριστώ για για τη συνταγή . Μονο στη σαλτσα έβαλα τουλάχιστον 4 ποτήρια νερό , και ητανε λίγα . Θα διαφοροποιησω αυτό το κομμάτι , γιατί δεν έμενε κουτάλι σάλτσας ☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα μπορούσα αντί το τηγάνι να βάλω τα σουτζουκάκια στο φούρνο με τα υλικά για τη σάλτσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης