Vegan Κεφτεδάκια Κοκκινιστά


Τι θα φάμε σήμερα; Πεντανόστιμα χορτοφαγικά κεφτεδάκια κοκκινιστά!! Αγαπημένο φαγητό που θυμίζει μαμά και μυρίζει Κυριακάτικη οικογενειακή μάζωξη. Πάντα συνοδεία με κόκκινο κρασάκι που ταιριάζει άψογα με τα κοκκινιστά αλλά και με τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.


Συνοδεύεται με μακαρόνια, ρύζι, πατάτες τηγανιτές ή πουρέ. Η συνταγή βγάζει 12 μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια και είναι περίπου για 3-4 μερίδες (από 3-4 κεφτεδάκια η μερίδα). Άν θέλουμε πιο πολλά ή πιο μεγάλα διπλασιάζουμε την συνταγή.

Υλικά για τα κεφτεδάκια:
200γρ. βρασμένα φασόλια χάντρες
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

60γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1/4 κούπα καρύδια ψιλοτριμμένα
1/2 κούπα βρώμη ψιλή (αν δεν βρείτε περάστε την ελαφρά στο μίξερ 2-3 φορές)
2 κ.σ. αλεύρι
1/4 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. ρίγανη
1/4 κ.γ. πάπρικα
1/2 κύβο λαχανικών τριμμένο
1/4 κ.γ. αλάτι
πιπέρι 

Για την σάλτσα:
1 κουτί 450γρ. τριμμένη ντομάτα 
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/3 κούπα ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. πελτέ
1 κ.γ. ξερό βασιλικό
1 κ.γ. θυμάρι
1 1/2 κύβο λαχανικών
1/4 κούπα κόκκινο κρασί
2 κούπες νερό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα φασόλια να μαλακώσουν καλά, τα στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν.

Σοτάρουμε στις 2 κ.σ. ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν διάφανα και να στεγνώσουν τα υγρά. Βγάζουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε τα καρύδια στο μίξερ να γίνουν ψιλά τρίμματα και πολτοποιούμε τα φασόλια σε ένα μπολ με το πηρούνι ή στο μίξερ.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα λιωμένα φασόλια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Δοκιμάζουμε και βλέπουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλο αλάτι, πιπέρι κλπ. Ταμπονάρουμε λίγο νερό στις παλάμες μας για να μην κολλάει το μείγμα και πλάθουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια. Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι πασπαλισμένο με πολύ λίγο λάδι και σε μέτρια φωτιά από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να ψηθούν καλά.

Αντί για τηγάνι αν και γίνονται πιο νόστιμα, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά. Ενδιάμεσα τα γυρνάμε για να ψηθούν από όλες τις πλευρές.

Όταν ψηθούν τα αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα ρίχνοντας το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε όλα τα υπολοιπα υλικά της σάλτσας. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Δεν αφήνουμε να πήξει πάρα πολύ η σάλτσα μας και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι ή κάποιο άλλο υλικό.

Τα κεφτεδάκια δεν τα ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα γιατί θα τη ρουφάνε συνέχεια και θα φουσκώνουν. Πριν σερβίρουμε τα βουτάμε μέσα στην σάλτσα να πασαλειφτούν καλά και συμπληρώνουμε επιπλέον σάλτσα στο πιάτο μας.

Συνοδεύουμε με ρύζι, μακαρόνια, πατάτες ή πουρέ.


Χορτοφαγικά κοκκινιστά κεφτεδάκια, βίγκαν κοκκινιστά κεφτεδάκια, νηστίσιμα κοκκινιστά κεφτεδάκια

3 σχόλια:

  1. Η συνταγή σας μου φάνηκε πολύ νόστιμη αλλά αναρωτιόμουνα αν μπορώ να αφήσω την ζύμη απο τα κεφτεδάκια για μια νύχτα στο ψυγείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι δεν βλέπω γιατί όχι. Ίσα ίσα που θα σφίξει και καλύτερα το μείγμα.

      Διαγραφή
  2. Τέλεια η συνταγή σας τα σπάει πραγματικά !!!!Δεν έχω ξαναφάει κάτι πίο νόστιμο!!!Σας ευχαρηστώ πολλύ!!!Εγώ πρόσθεσα και λιγάκι ψιλοκομένο μαηντανο!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης