Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Vegan Τσουρέκι


Αφράτο και τέλειο Vegan ή νηστίσιμο τσουρέκι, απλό ή με σοκολάτα που δεν έχει καμία διαφορά με το κανονικό. Μπορείτε να κάνετε ένα μεγάλο απλό ή να χωρίσετε την ζύμη στα δύο όπως έκανα εγώ και να κάνετε δύο μεσαία τσουρέκια, ένα απλό και ένα με γέμιση σοκολάτας.


Και τα δύο είναι υπέροχα, γεμάτα άρωμα και γεύση. Τέλεια για πρωινό, με τον καφέ και για το Πασχαλινό τραπέζι!

Υλικά για την μαγιά:
40γρ. νωπή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1/4 κούπα χλιαρό νερό

Για την ζύμη:
2/3 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα φυτική μαργαρίνη ή ηλιέλαιο (η μαργαρίνη τα δίνει βουτυρένια γεύση)
1 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
4 1/2 κούπα αλεύρι για τσουρέκι

Για τη γέμιση σοκολάτας:
Τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα
2 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. κανέλα (προεραιτικό)

Εκτέλεση:
Τρίβουμε με τα χέρια την μαγιά σε ένα μπολάκι, την πασπαλίζουμε με την 1 κ.σ. ζάχαρη που θα την βοηθήσει να ενεργοποιηθεί και ρίχνουμε το 1/4 της κούπα χλιαρό νερό (προσοχή όχι ζεστό γιατί θα κάψουμε την μαγιά). Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα ή μεμβράνη κι αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (όταν έχει ενεργοποιηθεί κάνει αφρό και φυσαλίδες στην επιφάνεια).

Λιώνουμε και την φυτική μαργαρίνη και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, την ζάχαρη, την λιωμένη φυτική μαργαρίνη η οποία πρέπει να είναι χλιαρή, το μαχλέπι, την μαστίχα την οποία έχουμε κοπανίσει σε σκόνη και την ενεργοποιημένη μαγιά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε δυνατά με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια ελαστική και κολλώδη ζύμη (σαν τσίχλα). Για να μην κολλάει στα χέρια μας, τα βουτυρώνουμε ελαφρά.

Κάνουμε την ζύμη μπάλα, την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο για 1,5 - 2 ώρες σε ζεστό μέρος. Όταν είναι έτοιμη την ξεφουσκώνουμε και την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια αν θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο τσουρέκι. Αν θέλουμε να κάνουμε ένα απλό και ένα με σοκολάτα, την χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη.

Για απλό τσουρέκι, κάνουμε το κάθε κομμάτι σε μακρύ ρολό και τα πλέκουμε κοτσίδα. Για τσουρέκι με γέμιση, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο φύλλο περίπου 15εκ. φάρδος και πασπαλίζουμε με την γέμιση σοκολάτας. Τυλίγουμε το φύλλο και το κάνουμε ρολό. Τα πλέκουμε και αυτά και φτιάχνουμε κοτσίδα. Πατάμε καλά τις ενώσεις για να κολλήσουν.

Βάζουμε τα τσουρέκια μας σε ταψάκι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα σε ζεστό χώρο να διπλασιαστούν σε όγκο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160ο C για 35’ περίπου, να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Δοκιμάζουμε αν έχουν ψηθεί μπήγοντας ένα μαχαίρι και αν βγαίνει καθαρό σημαίνει ότι είναι έτοιμα. Μόλις τα βγάλουμε αλείφουμε με λίγη φυτική μαργαρίνη για να γυαλίσουν.

Αν θέλουμε λιώνουμε σοκολάτα και τα καλύπτουμε.


Νηστίσιμο τσουρέκι, Χορτοφαγικό τσουρέκι, βιγκαν τσουρέκι
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

14 σχόλια:

  1. υπαρχει καποια συνταγη να ειναι gluten free?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και τοτε εμεις με κοιλιοκακη τι να κανουμε?να μη φαμε τσουρεκι??:)
    P.S. συγχαρητηρια για τις υπεροχες συνταγες,εξαιρετικη δουλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φαίνεται πεντανόστιμο, μήπως μπορώ να βάλω ελαιόλαδο αντί για ηλιέλαιο; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δοκίμασα με ελαιόλαδο τελικά αλλά η ζύμη δε μου πέτυχε.. δε ξέρω αν φταίει το ελαιόλαδο, η μαγιά ή κάτι άλλο :(

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δέσποινα Χαρτοματσίδου15 Απριλίου 2017 στις 12:43 μ.μ.

    Μένω έξω και εδώ δεν έχει μαστίχα και μαχλέπι, μπορώ να τα παραλείψω; Το μόνο που μπορώ να βάλω είναι λικέρ μαστίχας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να τα παραλείψεις αλλά δεν θα θυμίζει τσουρέκι καθώς αυτά είναι που του δίνουν την χαρακτηριστική γεύση.

      Διαγραφή
  6. ΥΠΕΡΟΧΉ ΣΥΝΤΑΓΉ....ΠΟΛΎ ΝΌΣΤΙΜΑ...ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν βγαινει καθολου καλο, μηπως φταιει που δεν βαζουμε αυγα και γαλα; που ειναι η παραδοσιακη συνταγη; Μηπως αμα βαλω γαλα αμυγδαλου και κατι που να κολλησει σαν υποκαταστατο των αυγων να βγει πιο καλο; Δεν θυμιζει καθολου τσουρέκι παρα μονο στην μυρωδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω μία πολύ παρόμοια συνταγή που τη φτιάχνω συχνά και η βασική διαφορά της με αυτή είναι ότι στη γέμιση βάζω καστανή ζάχαρη, αντί για τριμμένη κουβερτούρα βάζω σταγόνες(είναι και πιο εύκολο για να μην κόβεις ολόκληρο κομμάτι κουβερτούρα) και προσθέτω και ξύσμα πορτοκάλι. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.