Ένα παραδοσιακό Πασχαλιάτικο φαγητό που είναι αδύνατον να διανοηθούμε ότι μπορεί να γίνει χωρίς εντόσθια ζώου. Κι όμως αυτή η χορτοφαγική μαγειρίτσα δεν έχει καμία διαφορά, είναι νόστιμη, πολύ θρεπτική, υγιεινή και δεν περιέχει τίποτα ζωικό. Μπορείτε να την τρώτε κάθε μέρα κι όχι μόνο το Πάσχα.
Υλικά :
750γρ. φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο και πλευρώτους ψιλοκομμένα
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μικρό άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μικρό μαιντανό ψιλοκομμένο
10 φύλλα μαρούλι,ψιλοκομμένο
1 κύβο λαχανικών
4 φλυτζάνια νερό ( ή όσο χρειαστεί)
1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
1/2 κούπα λάδι
1 κγ κουρκουμά
αλάτι, πιππέρι
Για το Ταχινολέμονο (Χορτοφαγικό αυγολέμονο):
χυμό 1-2 λεμονιών (ανάλογα πόσο ξινό μας αρέσει)
2 κουταλιές ταχίνι
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια σε κατσαρόλα με το λάδι και τα σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν όλο το νερό τους. Κατόπιν προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε νερό κι αλάτι και τ' αφήνουμε να βράσουν.
Λίγο πριν βράσουν τελείως, προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαίντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Ετοιμάζουμε το Ταχινολέμονο.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ταχίνι και το διαλύουμε με το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και να ασπρίσει. Προσθέτουμε λίγο βραστό ζωμό από το φαγητό μας, ανακατεύουμε καλά και όταν ασπρίσει το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό το οποίο έχουμε αποσύρει από τη φωτιά. Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού το "αυγολέμονο" και είναι έτοιμο.
Vegan μαγειρίτσα, Νηστίσιμη Μαγειρίτσα, βίγκαν μαγειρίτσα, Μανιταρίτσα
Καταπληκτικη!!Δεν εβαλα ταχινι,γιατι το φοβηθηκα.Η γευση ηταν πλουσια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι πεντανόστιμη; Το ταχίνι γιατί το φοβήθηκες; Γίνεται τέλειο σαν να έχει αυγολέμονο και την απογειώνει στη γεύση. Ελπίζω την επόμενη φορά να τη δοκιμάσεις με το ταχινολέμονο.
Διαγραφήγιατι μου θυμιζει χαλβα ,στη γευση ,και δε μου κολαγε.Εκτος αν χανεται μες το φαγητο,οποτε να το βαλω.
ΔιαγραφήΔεν είναι πολύ αισθητή η γεύση του. Δοκίμασε με μία κουταλιά ταχίνι, δεν θα το καταλαβαίνεις.
ΔιαγραφήΟτι και να πεις...ειχες δικιο!!Κατ'αρχην επαθα πλακα,απο το τι εγινε μολις ανακατεψα το ταχινι με το λεμονι!Βγηκε μια ξινη,πηχτη κρεμα με γευση τυριου!Περιττο να σου πω οτι την εφαγα με το δαχτυλο που υποτιθεται θα δοκιμαζα μονο,ολη!Δε προλαβα να τη βαλω στο φαγητο,εφτιαξα αλλη!Θα ειναι τελεια για ντιπ,θα τη φτιαξω και μονη της!Φοβερη αναλακυψη κοπελια να εισαι καλα!!!
ΔιαγραφήΤέλεια! Χαίρομαι που σου άρεσε τελικα!
ΔιαγραφήΕξαιρετική συνταγή.. Ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει.. Έβαλα ταχίνι ολικής, θα την φτιάχνω αρκετά συχνά πλέον..
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα!μολις εκανα την μαγειριτσα.. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!!δεν το περιμενα το ταχινι ταιριαζει τοσο πολυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο τα φαγητα με πολλα like
ΑπάντησηΔιαγραφήβάλτε κορν φλαουρ για να πήξει, και θα είναι πιο κοντά στο αυγολέμονο, προσθέστε και λίγη έτοιμη σόγια σάλτσα αν σας αρέσει.Αυτά για όσες δεν αρέσουν το ταχίνι. Το ελαιόλαδο, αν είναι εξαιρετικό, θα το αρωματίσει καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχη! Μολις την εφτιαξα. Βεβαια δε μου θυμισε 100% μαγειριτσα, αλλα νομιζω ο λογος ειναι κυριως οτι στην Πατρα δε βαζουμε μαρουλι και ρυζι ετσι κι αλλιως. Αλλα ειναι τοσο νοστιμη που εφαγα 3 πιατα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορω να πω οτι τα πλευρωτους εχουν ιδια υφη με τα εντοσθια! Εντυπωσιαστηκα!
Γειά σου Χριστίνα! Ναι στη βόρειο Ελλάδα την κάνουμε τελείως διαφορετική. Χαίρομαι που σου άρεσε, ΕΓΩ την κάνω όλο τον χρόνο κι όχι μόνο το Πάσχα.
ΔιαγραφήΑπλά, ΥΠΕΡΟΧΗ!!!! έπαθα πλάκα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και δεν είμαι ούτε χορτοφάγος, ούτε βίγκαν, έκανα αυτή τη μαγειρίτσα επειδή κανείς στο σπίτι μου δεν τρώει την κλασσική. Απλά υπέροχη, συγχαρητήρια είναι πεντανόστιμη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσα λεπτά σοτάρουμε τα κρεμμύδια, πόσα τα μανιτάρια ?? Και ποση ώρα βράζουμε και σε τι φωτιά ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μανιτάρια μέχρι να βγάλουν όλο το νερό τους, τα κρεμμύδια να μαραθούν ελαφρώς και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαγειρευτούν τα υλικά και να δέσει η σούπα μας.
ΔιαγραφήΗ συνταγή είναι τέλεια - αν και την δοκίμασα εναλλακτικά με κεμπαπ σόγιας επειδή τα μανιτάρια δεν τα αγαπώ ιδιαίτερα. Απλά δεν έχω λόγια. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τις τέλειες vegan συνταγές σου!
super.....
ΑπάντησηΔιαγραφή4 φλυντζάνια νερό, δεν είναι λίγα για σούπα; Για πόσα άτομα είναι η συνταγή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Μάριε, μπορείς να προσθέσεις κι άλλο νερό αν τη θέλεις πιο αραιή ή σωθεί το νερό. Η σούπα είναι 5-6 μερίδες περίπου
ΔιαγραφήΤ Ε Λ Ε Ι Ο...........δυο πιατα χαλαρα εφαγα.ΜΠΡΑΒΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια την φτιάχνω και την διαδίδω αυτή την ωραία σουπίτσα με την διαφορά πως βάζω ένα ολόκληρο μεγάλο μαρούλι και καθόλου ρύζι. Όσο για το πήξιμο, με κορνφλάουρ και λεμόνι όλα δένουν μια χαρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη ανασταση σε ολους εφτιαξα την συνταγη και παραγματικα ητα πεντανοστιμο εντυπωσιαστικα σιγουρα θα το ξαναφτιαξω και εκτος πασχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία, αλλά γιατί δεν βάζεις και την πηγή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι δεοντολογικά σωστό αυτό;
Διότι η πηγή είμαι εγώ. Μετέτρεψα την κλασική μαγειρίτσα που μαγείρευε η μητέρα μου σε χορτοφαγική και την έχω αναρτήσει από το 2015 ☺
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. Δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά είμαι σίγουρη από τα σχόλια ότι είναι τέλεια... οπότε σίγουρα θα τη δοκιμάσω. Μόνο μία ερώτηση, το ταχίνι είναι το απλό ή ολικής; εγώ προτιμώ το ολικής αλλά έχει πιο έντονη γεύση κ μήπως επηρεάσει το αποτέλεσμα ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα !! Υπέροχη συνταγή !! Μήπως μπορείς να μου πεις πόσες μέρες διατηρείται επειδή τα φοβάμαι λίγο τα μανιτάρια ..
ΑπάντησηΔιαγραφήεναλλακτικα μπορουμε μαζι με το νισεστε η κορν φλαουρ και λεμονι και βαλουμε μουσταρδα σε πολυμιξερ και γινεται πολυ βελουδινη η υφη της ..αυτο για οσους δεν θελουν το ταχινι ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω λογια! Εξαιρετική! Την ακολούθησα κατά γράμμα και η γεύση της ξεπέρασε κάθε προσδοκία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε Πάσχα (+όχι μόνο)αυτήν φτιάχνουμε!!Συγχαρητήρια!! Πεντανόστιμη+αναίμακτη :) ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά υπέροχη!!! Ευχαριστούμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι θερμιδες εχει ανα μεριδα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο χρόνο θέλει για να γίνει περίπου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ προκαταβολικά!
Εξαιρετική!! Εδώ και χρόνια με βγάζει ασπροπρόσωπη σε vegan τραπέζι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσα πιάτα/μερίδες βγάζει η συνταγή στις αναλογίες που αναφέρει; Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το 2016 κάνουμε αυτή τη συνταγή κάθε παραμονή ανάστασης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ νόστιμη και ελαφριά.
Το κουρκουμα τον βάζουμε στο ταχινολεμονο οσο το χτυπάμε.
Επίσης εμείς προσθέτουμε σε μικρές ποσότητες και άλλα μανιτάρια (αποξηραμένα σιτακε και πορτισινι- που τα ενυδατώνουμε πριν τα ρίξουμε στη κατσαρόλα με τα υπόλοιπα) για να εμπλουτίσουμε την γεύση τη υφή.
Υπεροχή μαγειρίτσα.Σε ευχαριστούμε Λιλη.