Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Vegan Μαγειρίτσα


Ένα παραδοσιακό Πασχαλιάτικο φαγητό που είναι αδύνατον να διανοηθούμε ότι μπορεί να γίνει χωρίς εντόσθια ζώου. Κι όμως αυτή η χορτοφαγική μαγειρίτσα δεν έχει καμία διαφορά, είναι νόστιμη, πολύ θρεπτική, υγιεινή και δεν περιέχει τίποτα ζωικό. Μπορείτε να την τρώτε κάθε μέρα κι όχι μόνο το Πάσχα.

Υλικά :
750γρ. φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο και πλευρώτους ψιλοκομμένα
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μικρό άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μικρό μαιντανό ψιλοκομμένο
10 φύλλα μαρούλι,ψιλοκομμένο
1 κύβο λαχανικών
4 φλυτζάνια νερό ( ή όσο χρειαστεί)
1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
1/2 κούπα λάδι
1 κγ κουρκουμά
αλάτι, πιππέρι


Για το Ταχινολέμονο (Χορτοφαγικό αυγολέμονο):
χυμό 1-2 λεμονιών (ανάλογα πόσο ξινό μας αρέσει)
2 κουταλιές ταχίνι


Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια σε κατσαρόλα με το λάδι και τα σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν όλο το νερό τους. Κατόπιν προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε νερό κι αλάτι και τ' αφήνουμε να βράσουν.
Λίγο πριν βράσουν τελείως, προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαίντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο.


Ετοιμάζουμε το Ταχινολέμονο. 
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ταχίνι και το διαλύουμε με το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και να ασπρίσει. Προσθέτουμε λίγο βραστό ζωμό από το φαγητό μας, ανακατεύουμε καλά και όταν ασπρίσει το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό το οποίο έχουμε αποσύρει από τη φωτιά. Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού το "αυγολέμονο" και είναι έτοιμο. 


Vegan μαγειρίτσα, Νηστίσιμη Μαγειρίτσα, βίγκαν μαγειρίτσα, Μανιταρίτσα

36 σχόλια:

  1. Καταπληκτικη!!Δεν εβαλα ταχινι,γιατι το φοβηθηκα.Η γευση ηταν πλουσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι πεντανόστιμη; Το ταχίνι γιατί το φοβήθηκες; Γίνεται τέλειο σαν να έχει αυγολέμονο και την απογειώνει στη γεύση. Ελπίζω την επόμενη φορά να τη δοκιμάσεις με το ταχινολέμονο.

      Διαγραφή
    2. γιατι μου θυμιζει χαλβα ,στη γευση ,και δε μου κολαγε.Εκτος αν χανεται μες το φαγητο,οποτε να το βαλω.

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι πολύ αισθητή η γεύση του. Δοκίμασε με μία κουταλιά ταχίνι, δεν θα το καταλαβαίνεις.

      Διαγραφή
    4. Οτι και να πεις...ειχες δικιο!!Κατ'αρχην επαθα πλακα,απο το τι εγινε μολις ανακατεψα το ταχινι με το λεμονι!Βγηκε μια ξινη,πηχτη κρεμα με γευση τυριου!Περιττο να σου πω οτι την εφαγα με το δαχτυλο που υποτιθεται θα δοκιμαζα μονο,ολη!Δε προλαβα να τη βαλω στο φαγητο,εφτιαξα αλλη!Θα ειναι τελεια για ντιπ,θα τη φτιαξω και μονη της!Φοβερη αναλακυψη κοπελια να εισαι καλα!!!

      Διαγραφή
    5. Τέλεια! Χαίρομαι που σου άρεσε τελικα!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετική συνταγή.. Ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει.. Έβαλα ταχίνι ολικής, θα την φτιάχνω αρκετά συχνά πλέον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα!μολις εκανα την μαγειριτσα.. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!!δεν το περιμενα το ταχινι ταιριαζει τοσο πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βάλτε κορν φλαουρ για να πήξει, και θα είναι πιο κοντά στο αυγολέμονο, προσθέστε και λίγη έτοιμη σόγια σάλτσα αν σας αρέσει.Αυτά για όσες δεν αρέσουν το ταχίνι. Το ελαιόλαδο, αν είναι εξαιρετικό, θα το αρωματίσει καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπεροχη! Μολις την εφτιαξα. Βεβαια δε μου θυμισε 100% μαγειριτσα, αλλα νομιζω ο λογος ειναι κυριως οτι στην Πατρα δε βαζουμε μαρουλι και ρυζι ετσι κι αλλιως. Αλλα ειναι τοσο νοστιμη που εφαγα 3 πιατα.
    Μπορω να πω οτι τα πλευρωτους εχουν ιδια υφη με τα εντοσθια! Εντυπωσιαστηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χριστίνα! Ναι στη βόρειο Ελλάδα την κάνουμε τελείως διαφορετική. Χαίρομαι που σου άρεσε, ΕΓΩ την κάνω όλο τον χρόνο κι όχι μόνο το Πάσχα.

      Διαγραφή
  6. Αν και δεν είμαι ούτε χορτοφάγος, ούτε βίγκαν, έκανα αυτή τη μαγειρίτσα επειδή κανείς στο σπίτι μου δεν τρώει την κλασσική. Απλά υπέροχη, συγχαρητήρια είναι πεντανόστιμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσα λεπτά σοτάρουμε τα κρεμμύδια, πόσα τα μανιτάρια ?? Και ποση ώρα βράζουμε και σε τι φωτιά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μανιτάρια μέχρι να βγάλουν όλο το νερό τους, τα κρεμμύδια να μαραθούν ελαφρώς και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαγειρευτούν τα υλικά και να δέσει η σούπα μας.

      Διαγραφή
  8. Η συνταγή είναι τέλεια - αν και την δοκίμασα εναλλακτικά με κεμπαπ σόγιας επειδή τα μανιτάρια δεν τα αγαπώ ιδιαίτερα. Απλά δεν έχω λόγια. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ.
    Ευχαριστούμε για τις τέλειες vegan συνταγές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 4 φλυντζάνια νερό, δεν είναι λίγα για σούπα; Για πόσα άτομα είναι η συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μάριε, μπορείς να προσθέσεις κι άλλο νερό αν τη θέλεις πιο αραιή ή σωθεί το νερό. Η σούπα είναι 5-6 μερίδες περίπου

      Διαγραφή
  10. Τ Ε Λ Ε Ι Ο...........δυο πιατα χαλαρα εφαγα.ΜΠΡΑΒΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια την φτιάχνω και την διαδίδω αυτή την ωραία σουπίτσα με την διαφορά πως βάζω ένα ολόκληρο μεγάλο μαρούλι και καθόλου ρύζι. Όσο για το πήξιμο, με κορνφλάουρ και λεμόνι όλα δένουν μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλη ανασταση σε ολους εφτιαξα την συνταγη και παραγματικα ητα πεντανοστιμο εντυπωσιαστικα σιγουρα θα το ξαναφτιαξω και εκτος πασχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραία, αλλά γιατί δεν βάζεις και την πηγή;
    Είναι δεοντολογικά σωστό αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διότι η πηγή είμαι εγώ. Μετέτρεψα την κλασική μαγειρίτσα που μαγείρευε η μητέρα μου σε χορτοφαγική και την έχω αναρτήσει από το 2015 ☺

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα. Δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά είμαι σίγουρη από τα σχόλια ότι είναι τέλεια... οπότε σίγουρα θα τη δοκιμάσω. Μόνο μία ερώτηση, το ταχίνι είναι το απλό ή ολικής; εγώ προτιμώ το ολικής αλλά έχει πιο έντονη γεύση κ μήπως επηρεάσει το αποτέλεσμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα !! Υπέροχη συνταγή !! Μήπως μπορείς να μου πεις πόσες μέρες διατηρείται επειδή τα φοβάμαι λίγο τα μανιτάρια ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εναλλακτικα μπορουμε μαζι με το νισεστε η κορν φλαουρ και λεμονι και βαλουμε μουσταρδα σε πολυμιξερ και γινεται πολυ βελουδινη η υφη της ..αυτο για οσους δεν θελουν το ταχινι ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν έχω λογια! Εξαιρετική! Την ακολούθησα κατά γράμμα και η γεύση της ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάθε Πάσχα (+όχι μόνο)αυτήν φτιάχνουμε!!Συγχαρητήρια!! Πεντανόστιμη+αναίμακτη :) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απλά υπέροχη!!! Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πόσο χρόνο θέλει για να γίνει περίπου;
    Ευχαριστώ προκαταβολικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εξαιρετική!! Εδώ και χρόνια με βγάζει ασπροπρόσωπη σε vegan τραπέζι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πόσα πιάτα/μερίδες βγάζει η συνταγή στις αναλογίες που αναφέρει; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Από το 2016 κάνουμε αυτή τη συνταγή κάθε παραμονή ανάστασης.
    Είναι πολύ νόστιμη και ελαφριά.
    Το κουρκουμα τον βάζουμε στο ταχινολεμονο οσο το χτυπάμε.
    Επίσης εμείς προσθέτουμε σε μικρές ποσότητες και άλλα μανιτάρια (αποξηραμένα σιτακε και πορτισινι- που τα ενυδατώνουμε πριν τα ρίξουμε στη κατσαρόλα με τα υπόλοιπα) για να εμπλουτίσουμε την γεύση τη υφή.
    Υπεροχή μαγειρίτσα.Σε ευχαριστούμε Λιλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.