Λαχταριστό, ζουμερό, πεντανόστιμο χορτοφαγικό μπέργκερ (Burger) με σως ταχινιού! Αυτό το μπέργκερ τα έχει όλα. Τα μπιφτέκια με βάση τα όσπρια και ιδιαίτερα τα ρεβύθια είναι μια από τις ωραιότερες εκπλήξεις της χορτοφαγικής και βίγκαν κουζίνας. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει ότι όσπριο θέλει με ότι μυρωδικό ταιριάζει για να δημιουργήσει μπιφτέκια, αλλά προσωπικά προτιμώ τα ρεβύθια. Είναι τόσο νόστιμα και δίνουν στα μπιφτέκια άλλη διάσταση και πραγματικά όταν τα τρως δεν καταλαβαίνεις και μεγάλη διαφορά από αυτά με τον ζωικό κιμά.
Τα βίγκαν μπέργκερ απογειώνονται κυριολεκτικά όταν τα συνδυάζεις και με άλλα υλικά, όπως κρεμμύδι, ντομάτα, μαρούλι, κέτσαπ και μουστάρδα ή διάφορες λαχταριστές σως όπως η σως ταχινιού. Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ εύκολη κι αν δεν έχετε τον χρόνο κάθε φορά που θέλετε να φτιάξετε ένα Burger να τα ετοιμάζετε, μπορείτε να τα φτιάξετε, να τα βάλετε στο ψυγείο και να είναι έτοιμα για μαγείρεμα, γλιτώνοντας έτσι την προετοιμασία.
Υλικά για τα Μπιφτέκια:
120γρ ξερά Ρεβύθια
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
5 λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες και κομμένες σε κομματάκια
½ κούπα μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κόλιανδρο (προεραιτικό)
1 κ.γ. αλάτι
½ κούπα αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Υλικά για την Σως Ταχινιού:
½ κούπα ταχίνι
½ νερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς και την επόμενη τα βράζουμε καλά. Σε ένα πολυμίξερ ρίχνουμε τα ρεβύθια και χτυπάμε με κοφτές στροφές για να γίνουν ψιλά τρίμματα. Άν δεν έχουμε πολυμίξερ τα λιώνουμε με ένα πηρούνι ή το εργαλείο για πουρέ. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα στεγνά υλικά, τα ανακατεύουμε καλά και στην συνέχεια ρίχνουμε τα λιωμένα ρεβύθια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά για να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Πλάθουμε μπιφτέκια στο μέγεθος που θέλουμε και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι μέχρι να ξεροψηθούν και από τις δύο πλευρές. Τα βάζουμε σε πιάτο με χαρτί για να ρουφήξει το περιττό λάδι.
Για την σως ταχινιού ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μιξεράκι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία σως.
Σερβίρισμα:
Κόβουμε το ψωμάκι στην μέση και βάζουμε το μπιφτέκι, μουστάρδα, ένα φύλλο μαρούλι, μια ροδέλα ντομάτα, μία ροδέλα κρεμμύδι, την σως ταχινιού και κλείνουμε. Μπορείτε να βάλετε κι άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας!
Καλή σας Όρεξη!
Χορτοφαγικό Burger, βίγκαν burger, νηστίσιμο μπέργκερ, vegan burger
Τα ρεβυθια μπορουν να ειναι και απλως μουλιασμενα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι πρέπει να είναι μαγειρεμένα!
Διαγραφήenoeis miso kilo alevri?
ΔιαγραφήΌχι μισή κούπα. Έκανα επεξεργασία και καταλάθος σβήστηκε.
ΔιαγραφήΜε τί μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη λιαστή ντομάτα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να την παραλείψεις αλλά το ενισχύει γευστικά πολύ!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα! Η σαλτσα δεν πηζει με τιποτα. Τι μπορω να κανω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σος και δεν χρειάζεται να είναι πηχτή.
ΔιαγραφήΜαγειρεμενα τι βαρος εχουν τα ρεβυθια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω περίπου στα 400γρ. Δεν είμαι σίγουρη.
ΔιαγραφήΕγώ χρησιμοποίησα 460γρ. μαγειρεμένα ρεβύθια και βγήκαν μια χαρά.
ΔιαγραφήΑντί για αλεύρι μπορούμε να βάλουμε κουάκερ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει και δεν νομίζω ότι θα σφίξει καλά μόνο με βρώμη. Θα χρειαστεί πάλι λίγο αλεύρι.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε αφου τα ετομάσουμε να τα αποθηκεύοσουμε στη κατάψυξη (όπως γινεται με τα μπιφτεκια απο κρεας) και αν ναι ποσο διατηρούνται. Επίσης ήθελα να ρωτήσω, γίνοται στα κάρβουνα ή σε γκριλιερα?
Επειδή δεν προσδιορίζεται η ποσότητα του νερού για το χούμους, έβαλα 1/2 κούπα, αλλά ήταν πολύ. Πρόσθεσα μετά ταχίνι ώσπου να δέσει. Πολύ ωραίες συνταγές. Κρίμα που το blog είναι πια ανενεργό. Εύχομαι να είναι καλά η οικοδέσποινα, Λίλη, αν δεν κάνω λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ανακάλυψα σήμερα. Έχω τρελαθεί με τις συνταγές σου. Ειλικρινά. ¨Ενα τεράστιο Μπράβο. Παμε στην συνταγη τωρα. Οσον αφορα τα ρεβυθια. Οσο κ να τα βραζω μου βγαινουν σκληρά. Πόση ώρα τα βράζεις? Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια πολύ ωραία συνταγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν βράζουν φταίνε τα ρεβύθια. Δεν είναι βραστερα που έλεγαν οι παλιές. Πάντως αν είναι καλά τα ρεβύθια γίνονται μόνο με μουλιασμα, δεν χρειάζεται βράσιμο. Και είναι πιο νόστιμα κατά τη γνώμη μου
ΑπάντησηΔιαγραφή