Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Vegan Βασιλόπιτα


Πρωτοχρονιά χωρίς βασιλόπιτα δεν γίνεται! Τη φτιάξαμε, την δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ! Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα δεσπόζει στο τραπέζι για να υποδεχθούμε τον νέο έτος, γεμάτο αρώματα, γεύση και γλύκα!



Η βασιλόπιτα έχει την υφή κέικ και είναι αφράτη και πεντανόστιμη. Έχει την χαρακτηριστική γεύση της Βασιλόπιτας και μπορείτε να την απολαμβάνετε και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου όχι μόνο την Πρωτοχρονιά!

Υλικά:
500 γρ. αλεύρι Φαρίναπ
1,5 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. σκόνη γαρύφαλλο
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1/4 κ.γ. μαχλέπι
1/4 κ.γ. κρυστάλλους μαστίχας
3/4 κούπα ζάχαρη
170 γρ. ελαιόλαδο
500 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
40 γρ. κονιάκ
150 γρ. ψιλοκομμένα ή χοντροκομμένα καρύδια (προεραιτικά)
Σιμιγδάλι για αλεύρωμα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς στις εστίες πάνω κάτω χωρίς αέρα.
 
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα, το γαρύφαλλο, την βανίλια, το αλάτι, το μαχλέπι, την μαστίχα που την έχουμε κοπανήσει σε γουδί με λίγη ζάχαρη για να γίνει σκόνη και ανακατεύουμε καλά με ένα σίρμα. Τέλος προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε.

- Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη χτυπώντας με ένα σίρμα για να λιώσει και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και το αλεύρι σε 2-3 δόσεις ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα λείο παχύρευστο χυλό.

- Λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο μία στρογγυλή φόρμα, τη αλευρώνουμε με το σιμιγδάλι καλά και ρίχνουμε το μείγμα. Αν θέλουμε, τυλίγουμε σε αλουμίνοχαρτο ένα κέρμα και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.

- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα. Στα 40-45 λεπτά μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας κι αν βγεί καθαρό η πίτα μας είνα έτοιμη, αν λερωθεί σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο. Τσεκάρουμε κάθε 5-10 λεπτά και βγάζουμε όταν ψηθεί.

- Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή Χρονιά με Υγεία και Ευτυχία!!



Χορτοφαγική, βίγκαν, νηστίσιμη, χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο


21 σχόλια:

  1. Γεια Σας, Θα μπορούσα να παραλείψω το κονιακ;Πρέπει να προσθέσω ίση ποσότητα από άλλο υγρο;Γίνεται πιο αφράτη από αλλά vegan cake? Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να το παραλείψεις αντικαθιστώντας το με ίση ποσότητα χυμό πορτοκαλιού. Καλές γιορτές!

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα. Δε νομιζω οτι μπορω να βρω μαχλεπι ή μαστιχα στην Αγγλια. Μπορω να τα παραλειψω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, μπορείς να τα παραλείψεις αλλά αυτά είναι που δίνουν την χαρακτηριστική γεύση της βασιλόπιτας. Θα βγεί ένα απλό κείκ.

      Διαγραφή
    2. Δοκίμασε λιβανέζικα κασταστήματα για μαχλέπι.

      Διαγραφή
  3. Χαίρεται!
    Θα δοκιμάσω τη συνταγή φέτος.Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να βάλω και άλλους ξηρούς καρπούς ή/και σταφίδες και επίσης αν μπορώ να αντικαταστήσω το ένα ποτήρι χυμό με γάλα καρύδας ή άλλο φυτικό γάλα. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να βάλεις ότι ξηρούς καρπούς θέλεις στη συνιστόμενη δοσολογία. Όσον αφορά το γάλα δεν χρησιμοποιείται στη βασιλόπιτα κι έτσι δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
    2. Αν αντικαταστήσετε το χυμό με γάλα θα πρέπει να αντικατασταθεί και η διογκωτικη ουσία με μαγειρική νσοδα μιας και το μπέικιν είναι αυτό που κάνει χημική αντίδραση με τα οξέα του χυμού

      Διαγραφή
  4. Γεια σας και καλή Χρονιά! Ακολούθησα τη συνταγή βήμα προς βήμα και βγήκε απόλυτη αποτυχία. Έγινε πολύ σκληρό το εσωτερικό, κάπως σαν χαλβάς σιμιγδαλένιος και πιο σφιχτό ακόμη. Θα ήθελα να ξαναδοκιμάσω. Τι να προσέξω; Τι μπορεί να έφταιξε; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Χρονιά! Κάτι θα σου ξέφυγε με τις δοσολογίες των υλικών ή με το ψήσιμο. Ελπίζω να την ξαναδοκιμάσεις γιατί είναι υπέροχη.

      Διαγραφή
  5. Δυστυχως και εμενα δεν μου βγηκε καθολου καλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας.. εγώ θα τη δοκιμάσω φέτος φαντάζομαι ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω ζάχαρη καρύδας αντί για λευκή.. επίσης γι αυτή τη δοσολογία ποιας διαμέτρου ταψί πρέπει να χρησιμοποιήσω; ευχαριστώ πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή σας χρονιά
    Την έκανα ακριβώς στο γραμμάριο, με ζυγαριά (τα 3/4 κούπας ζάχαρη βγαίνουν 175 γρ.)
    =Δεν φούσκωσε καλά, όπως οι βασιλόπιτες με αβγά. Φαντάζει σαν η φτωχή συγγενής δίπλα σ' αυτή που πήραμε από ζαχαροπλαστείο κι έχει το ίδιο βάρος και τριπλάσιο όγκο. Και του ζαχαροπλαστείου μόνο τη μύρισα, αφού δεν τρώω αβγά & γάλα.
    =Το μίγμα ήταν πολύ αραιό και χρειάστηκε 1.30 ώρες ψήσιμο
    =Η γεύση είναι πολύ καλή αλλά το όλο παρασκεύασμα είναι σφιχτό, όχι αφράτο και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο σ' αυτόν που την τρώει.

    Θα την κάνω και με μαγιά και φαρινάπ και με μαγιά και αλεύρι την τρίτη φορά και θα σας ενημερώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή χρονιά.. Ακολούθησα ακριβώς την συνταγή και βγήκε ότι πιο απαίσιο έχω φτιάξει ποτέ.. Απ έξω φαινόταν μια χαρά κ μέσα σαν άψητη.. Ακολούθησα κ την ώρα ψησίματος κ έκανα κ αυτό με το μαχαίρι.. Μηδέν απλά.. 😏

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βγήκε πραγματικά άθλια. Κρίμα που δεν έλαβα σοβαρά υπόψιν τα παραπάνω σχόλια.Και κρίμα και τα υλικά που πεταξα. 0/10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή χρονιά.Την έκανα πέρσι 2 φορές και όλοι την λατρέψανε , θα την κάνω και σήμερα. 10/10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλη χρόνια! Ωραιότατη κι αφρατη έγινε η βασιλόπιτα!Εβαλα και αλευρι που φουσκωνει μονο του και ενα μπεικιν παουντερ.θα έβαζα όμως πολυ λιγοτερο μαχλεπι και γαρύφαλλο γιατί πικριζουν. Και χωρίς αυτά θα μοσχοβολαει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. την έφτιαξα χτες κ την κόψαμε σήμερα στο εργαστήριο! Υ-Πε-Ρο-Χη!!!τελεια συνταγή τόσο μυρωδάτη βασιλόπιττα πραγματικά δεν εχω φάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ την κάνω κάθε χρόνο σε διπλή δόση γιατί μαζευόμαστε πολλοί. Έχει μεγάλη επιτυχία και παίρνουν όλοι και για το σπίτι. Γίνεται πολύ νόστιμη και κάνεις δεν κατάλαβε ότι είναι βιγκαν. ������❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημερα, έκανα κι εγώ την συνταγή και κάπου πρέπει να υπάρχει λάθος στη δοσολογία των υγρών. Σαν γεύση ήταν πολύ ωραία αλλά σαν υφή ήταν κάπως σκληρή! Μήπως έχει γίνει κάποιο τυπογραφικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή! Με σχεδόν μηδενική εμπειρία στη ζαχαροπλαστική και με ένα φοιτητικό κουζινάκι με αντιστάσεις, το γλυκό έγινε πολύ νόστιμο και μυρωδάτο! Ήταν πολύ εύκολο στην παρασκευή του και πραγματικά διασκέδασα την προετοιμασία του! Καλή χρονιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.