Ποιος δεν λατρεύει το παστίτσιο; Το γνωστό παραδοσιακό αγαπημένο φαγητό, μικρών και μεγάλων σε χορτοφαγική ή νηστίσιμη εκδοχή. Το φαγητό που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας, μπορούμε να το απολαμβάνουμε και στην χορτοφαγική του εκδοχή γιατί είναι το ίδιο πλούσιο, γευστικό και χορταστικό.
Η διαδικασία ακριβώς ίδια με το παραδοσιακό παστίτσιο απλά αλλάζουν τα υλικά. Αντί για κιμά χρησιμοποιούμε κιμά σόγιας ή αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε κιμά από μανιτάρια και για την μπεσαμέλ χρησιμοποιούμε φυτικό γάλα.
Η συνταγή είναι για ένα πυρέξ 40εκ.x 27εκ.
Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί (προεραιτικό)
Υλικά για τον κιμά:
200γρ. βιολογικό κιμά σόγιας
3/4 κούπα ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
1 συσκευασία 500γρ. χυμό ντομάτας
1 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 1/2 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
1 κ.γ. κοφτό κύμινο
2-3 πρέζες κανέλλα
3 κύβους λαχανικών
1/2 κούπα λευκό κρασί
1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
2 κ.γ. κουρκουμά
αλάτι, πιπέρι
Υλικά για την μπεσαμέλ:
1 λίτρο βιολογικό γάλα σόγιας
12 κ.σ. κοφτές αλεύρι
4 κ.σ. φυτική μαργαρίνη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κύβο λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε, τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα απλώνουμε κατά μήκος σε λαδωμένο πυρέξ.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 1-2 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ψιλοκομμένο στο multi ή τριμμένο καρότο και την ψιλοκομμένη πιπεριά. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα και ρίχνουμε τον ξερό κιμά σόγιας ανακατεύοντας το μείγμα καλά. Έπειτα προσθέτουμε και τον πελτέ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε 1 κούπα νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαγειρευτούν τα υλικά και να δέσει ο κιμάς αλλά να έχει λίγο ζουμάκι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι ή ότι άλλο υλικό θέλουμε ανάλογα τις γευστικές μας προτιμήσεις.
Ζεσταίνουμε το φυτικό γάλα και διαλύουμε τον κύβο και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσοχή να μην βράσει το γάλα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το φυτικό βούτυρο και έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σίρμα συνέχεια μέχρι να γίνει ένα ομογενές μείγμα και να πάρει ξανθό χρώμα. Ρίχνουμε και το ζεστό φυτικό γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και συνέχεια μέχρι να δέσει και να πήξει η μπεσαμέλ. Όταν πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται κι άλλο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Απλώνουμε πάνω από τα μακαρόνια τον κιμά να καλύψει όλη την επιφάνεια και στην συνέχεια ρίχνουμε και απλώνουμε την μπεσαμέλ. Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε πάνω από την μπεσαμέλ, τρίμματα μπαγιάτικου ψωμιού.
Ψήνουμε σε προθερασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 1 ώρα να δέσει και να σφήξει το φαγητό για να μην διαλύθει όταν θα το κόψουμε.
Υπέροχη συνταγή, η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι πως για την ποσότητα κιμά και μπεσαμέλ τα μακαρόνια είναι υπερβολικά πολλά. Διπλασίασα την ποσότητα κιμά και μπεσαμέλ και μου βγήκε ένα μεγάλο οικογενειακό ταψί. Και πάλι υπέροχη συνταγή, πολύ χρήσιμη για εμάς τους vegans.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, χαίρομα που σου άρεσε η συνταγή. Δεν ξέρω γιατί σου φάνηκαν πολλά τα μακαρόνια. Οι ποσότητες μακαρόνια-μπεσαμέλ-κιμάς είναι ίδιες με την κλασσική συνταγή εκτός του κιμά σόγιας καθώς διπλασιάζεται σε ποσότητα. Η συνταγή είναι για ένα κανονικό μέγεθος πυρέξ και γίνεται όπως στην φώτο που έχω βάλει (ψηλά κομμάτια) με παχιά μπεσαμέλ από πάνω. Μήπως τα έβαλες σε πολύ μεγάλο ταψί και άπλωσαν και ίσως γιαυτό να μην έφτανε ο κιμάς; Βέβαια είναι και θέμα γούστου. Άλλοι προτιμούν το παστίτσιο με πολύ λίγα μακαρόνια και πολύ κιμά. Όπως και να έχει, χαίρομαι που σου πέτυχε και το ευχαριστήθηκες!
ΔιαγραφήΤην τελευταία φορά,παρέλειψα τον κύβο λαχανικών στην μπεσαμέλ,και κυριολεκτικά,απογειώθηκε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠειραζει αντι για γαλα σογιας να βαλω αμυγδαλου ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πειράζει απλά θα επηρεάσει λίγο την γεύση και την υφή καθώς το γάλα σόγιας είναι πιο παχύ.
ΔιαγραφήΕπίσης μια μικρή λεπτομέρεια. Για να μη χωρίζουν τα μακαρόνια ρίχνουμε μια ή δυο κουταλιές μπεσαμέλ και τα ανακατώνουμε. Μετά βάζουμε τον κιμά σόγιας (εγώ βάζω φακή) και την υπόλοιπη μπεσαμέλ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικότερα η σόγια είναι ασφαλής τροφή; λέγεται ότι η μεγαλύτερη ποσότητα είναι πια μεταλλαγμένη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιλέγουμε βιολογική. Τα περισσότερα τρόφιμα πλέον είναι μεταλλαγμένα ακόμη και η ντομάτα. Όσο μπορούμε βιολογικά.
ΔιαγραφήΗ μεγαλύτερη ποσότητα της σόγιας είναι μεταλλαγμένη και προορίζεται για ζωωτροφή. Αφορά το 80% της παραγωγής. Το υπόλοιπο 20% είναι η βιολογική και αφορά ανθρώπινη κατανάλωση.
ΔιαγραφήΒγήκε απλά καταπληκτικό!!! Το έφαγαν όλοι ακόμα και οι μη vegans!! Όλες οι συνταγές που έχω φτιάξει απο το blog είναι καταπληκτικές!!! Μπράβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνχαρυτίρια για το όμορφο πίατο σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κανω ακριβώς ετσι με κιμα απο μανιταρια ομως και γαλα αμυγδαλου! Αποφεύγω τη σόγια...
ΑπάντησηΔιαγραφήne gia sou,ti enoeis otan les koupa,gia eleolado kai krasi?episis otan les sotaroume tokremidi me to eleolado enois auto pou exis sta ilika 3/4 tis koupas,i afto mpeni meta me ta alla ilika tou kima,kai sotaro me ligo eleolado.euxaristo
ΑπάντησηΔιαγραφή