Τσιπς Παντζαριού


Αν λατρεύετε τα τραγανά και αλμυρά σνακ και ιδιαίτερα τα πατατάκια όπως εγώ τα οποία ξέρουμε πόσο παχυντικά και ανθυγιεινά είναι, θα ξετρελαθείτε με τα τσιπς παντζαριού. Όχι μόνο είναι πανεύκολα να τα φτιάξετε αλλά είναι και πολύ νόστιμα κα υγιεινά! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα κόψετε σε λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο, να τα πασπαλίσετε με λίγο ελαιόλαδο, να τα βάλετε σε ένα ταψί και να τα ψήσετε. Μπορείτε να τα κάνετε σκέτα ή με λίγο αλάτι κι ότι άλλο αρωματικό ή μπαχαρικό επιθυμείτε. Εγώ έβαλα θυμάρι.


Αυτά τα τσιπς είναι τόσο τραγανά και νόστιμα που δεν μπορείς να φας μόνο ένα ή μερικά. Τα έφτιαξα με την προοπτική να τα φωτοφραφίσω και να τα φάω το βράδυ βλέποντας καμιά ταινία αλλά μέχρι να τελειώσω την φωτογράφηση έφαγα τα μισά και στο τέλος τα έφαγα όλα!

Τα παντζάρια πέρα από νόστιμα και πολύ όμορφα στο χρώμα έχουν και πολλά ωφέλη. Έχουν πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες και οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπου καρκίνου. Οι φυτικές ίνες τους (όπως και του καρότου) έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, ιδίως όσον αφορά την υγεία του πεπτικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένου της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου) και του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Πέραν από τσιπς παντζαριού μπορείτε να κάνετε τσιπς από καρότα, κολοκυθάκια και φυσικά κι από πατάτες. 

Υλικά:
3-4 μεσαία παντζάρια
1 μαντολίνο (ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να τα κόψετε σε λεπτές φέτες)
λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Αρωματικό η μπαχαρικό της αρεσκείας σας (πιπέρι, σκόνη σκόρδο, σκόνη κρεμμύδι, δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη κλπ)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ºC στον αέρα.

Κόβουμε τα κοτσάνια, καθαρίζουμε την φλούδα από τα παντζάρια και τα πλένουμε. Τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας να φύγουν τα νερά. Κόβουμε σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά να πασαλειφτούν όλες οι φέτες με το ελαιόλαδο.

Σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε λαδόκολλα και απλώνουμε τις φέτες δίπλα δίπλα (να μην καπακώνουν η μία την άλλη) πασπαλίζουμε με αλάτι και ότι αρωματικό η μπαχαρικό θέλουμε και ψήνουμε στον φούρνο για 25-35 λεπτά στον αέρα (ανάλογα τον φούρνο και το πάχος των τσιπς). Αν δεν χωράνε σε ένα ταψί, ψήνουμε σε δύο δόσεις.

Γύρω στα 25 λετπά ελέγχουμε τα τσίπς βγάζοντας έξω ένα μεγάλο τσιπ και αφήνοντας το να κρυώσει. Αν είναι τραγανό σημαίνει ότι είναι έτοιμα αν είνα μαλακό αφήνουμε κι άλλο. Αν δούμε ότι αρχίζουν και μαυρίζουν γύρω γύρω σημαίνει ότι καίγονται και τα βγάζουμε αμέσως. Αν μαυρίσουν τελείως θα είναι πικρά και δεν θα τρώγωνται. Οι πιο μικρές φέτες ψήνονται συνήθως πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί αυτές να τις βγάλετε.

Αν ο φούρνος σας δεν είναι δυνατός και τα παντζάρια είναι ακόμη μαλακά και μετά τα 35 λεπτά, ψήνετε κι άλλο παρακολουθώντας συνέχεια για να μην καούν.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν γίνονται πιο τραγανά.

And if you are a lover of all things crispy and salty like me, you’ll love these beet chips. They’re so easy to make and have a great natural flavor from earthy, sweet beets.
Since beets are a root vegetable, like potatoes, they are pretty ‘meaty’ and hold up well to being sliced thin and baked—ideal for making chips. If you don’t have a mandoline slicer, you can slice the beets very thinly with a sharp, sharp knife. No dull blades allowed here if you like your fingertips intact.
- See more at: http://simmerandboil.cookinglight.com/2014/07/29/beet-chips/#sthash.wGxNIstb.dpuf
And if you are a lover of all things crispy and salty like me, you’ll love these beet chips. They’re so easy to make and have a great natural flavor from earthy, sweet beets.
Since beets are a root vegetable, like potatoes, they are pretty ‘meaty’ and hold up well to being sliced thin and baked—ideal for making chips. If you don’t have a mandoline slicer, you can slice the beets very thinly with a sharp, sharp knife. No dull blades allowed here if you like your fingertips intact.
- See more at: http://simmerandboil.cookinglight.com/2014/07/29/beet-chips/#sthash.wGxNIstb.dpuf
And if you are a lover of all things crispy and salty like me, you’ll love these beet chips. They’re so easy to make and have a great natural flavor from earthy, sweet beets.
Since beets are a root vegetable, like potatoes, they are pretty ‘meaty’ and hold up well to being sliced thin and baked—ideal for making chips. If you don’t have a mandoline slicer, you can slice the beets very thinly with a sharp, sharp knife. No dull blades allowed here if you like your fingertips intact.
- See more at: http://simmerandboil.cookinglight.com/2014/07/29/beet-chips/#sthash.wGxNIstb.dpuf
if you are a lover of all things crispy and salty like me, you’ll love these beet chips. They’re so easy to make and have a great natural flavor from earthy, sweet beets.
Since beets are a root vegetable, like potatoes, they are pretty ‘meaty’ and hold up well to being sliced thin and baked—ideal for making chips. If you don’t have a mandoline slicer, you can slice the beets very thinly with a sharp, sharp knife. No dull blades allowed here if you like your fingertips intact.
- See more at: http://simmerandboil.cookinglight.com/2014/07/29/beet-chips/#sthash.QusQLgTV.dpuf
if you are a lover of all things crispy and salty like me, you’ll love these beet chips. They’re so easy to make and have a great natural flavor from earthy, sweet beets.
Since beets are a root vegetable, like potatoes, they are pretty ‘meaty’ and hold up well to being sliced thin and baked—ideal for making chips. If you don’t have a mandoline slicer, you can slice the beets very thinly with a sharp, sharp knife. No dull blades allowed here if you like your fingertips intact.
- See more at: http://simmerandboil.cookinglight.com/2014/07/29/beet-chips/#sthash.QusQLgTV.dpuf

2 σχόλια:

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης