Αυτό το φυτικό σαλάμι δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το ψυγείο μου. Το χρησιμοποιώ συνήθως για σάντουϊτς ή τοστάκια με φυτικό τυρί αλλά είναι τέλειο και σε σαλάτες κομμένο σε χοντρές λουρίδες, σε κρύα ή ζεστά πιάτα κομμένο σε κυβάκια.
Υλικά:
1 1/2 κούπα αλεύρι γλουτένης (θα την βρείτε ΕΔΩ )
1/2 κούπα διατροφική μαγιά (θα την βρείτε ΕΔΩ )
1/2 κούπα αλεύρι σόγιας (για έξτρα πρωτεϊνη) ή για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. γεμάτες κέτσαπ
1/2 κ.γ. μαρμίτη
2 κ.γ. γεμάτες βεγκέτα ή τριμμένο κύβο λαχανικών
3 κ.σ. γεμάτες φυτική μαργαρίνη
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1/2 κ.γ. πάπρικα
1 πρέζα ξερό θυμάρι
1 πρέζα ξερό φασκόμηλο
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
200ml νερό
Εκτέλεση:
Εκτός απο το νερό, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά ένα ομοιόμορφο μείγμα και να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό μέχρι να ενωποιηθούν όλα τα υλικά και να αρχίσει να ενεργοποιείται η γλουτένη.
Αφαιρούμε το μείγμα μας από το μίξερ και πλάθουμε για 1 λεπτό. Σχηματίζουμε σε μία μπάλα και το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα σφιχτά σα καραμέλα.
Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα. Σβήνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε για άλλη 1 ώρα μέσα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το βάζουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να το φάμε σκέτο, σε σάντουιτς ή ακόμη να το κόψουμε σε κομμάτια και να το προσθέσουμε στο μαγειρεμένο φαγητό μας.
Vegan σαλάμι, χορτοφαγικό σαλάμι, βιγκαν σαλάμι, νηστίσιμο σαλάμι
ΠΗΓΗ
Γεια σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις ωραίες συνταγές σου. Ήθελα να σε ρωτήσω τι είναι 1/2 κ.γ. μαρμίτη, που αναφέρεις εδώ στα συστατικά? Ευχαριστώ.
Καλησπέρα, είναι αλμυρό άλειμμα απο εκχύλισμα μαγιάς. Αν το γκουγκλαρεις στα αγγλικά "marmite" θα το δεις. Θα το βρεις Α-Β βασιλόπουλο και Carefour
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολυ! Και άλλη μια ερώτηση ξέχασα να την συμπεριλάβω. Όταν λες μια κούπα τι κούπα εννοείς?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι κούπες μέτρησης για την μαγειρική.
ΔιαγραφήΚαλησπερα μονο το συγκεκριμενο αλευρι και μαγια πρεπει να χρησιμοποιησουμε η και οποιο αλλο θελουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι γιατί το αλεύρι γλουτένης είναι που του δίνει αυτη την ελαστική υφή. Αν βάλεις άλλο αλεύρι θα γίνει σα ψωμί. Η διατροφική μαγιά δεν είναι η μαγιά που βάζουμε στις ζύμες. Έχει έντονη τυρένια γεύση και πλούσια σε βιταμίνη Β12.
ΔιαγραφήΜπορούμε να παραλείψουμε το marmite;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν βρίσκεις εγώ το βρίσκω Καρφούρ και Α-Β Βασιλόπουλο μπορείς να το παραλείψεις και να βάλεις λίγο παραπάνω αλατάκι.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ! :)
Διαγραφήενα βιντεακι εδω νομίζω θα βοηθούσε ...... παω να το κάνω ελπίζω να το πετύχω ^_^
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και καλή χρονιά. Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορούσα στο τέλος να το κάνω αντί για μπάλα, σαν μακρόστενο σαλάμι. Αν ναι, θα πρέπει να μειώσω το χρόνο ψησίματος ή δεν έχει σημασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ
Καληςπέρα, σίγουρα το μέγεθος επιρρεάζει τον χρόνο ψησίματος και επειδή πάντα έτσι το κάνω δυστυχώς δεν γνωρίζω πόσο πρέπει να μειωθεί ο χρονος.
Διαγραφήκαλησπερα
ΑπάντησηΔιαγραφήθα μπορουσα να χρησσιμοποιησω αλευρι ταπιοκας αντι για αλευρι γλουτενης?